Gołąbki warstwowe. Propozycja na obiad dla tych, którzy lubią mięso mielone

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Przepis na gołąbki warstwowe od Ewy Wachowicz
Przepis na gołąbki warstwowe od Ewy WachowiczEwa Wachowiczarchiwum prywatne

Gołąbki warstwowe - składniki

  • 1 główka kapusty białej
  • 1 szklanka ryżu
  • 300 g sera żółtego
  • 1 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • 125 ml wytrawnego wina czerwonego
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 pomidorów
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • pieprz
  • papryka słodka
Przepis na gołąbki warstwowe od Ewy Wachowicz
Przepis na gołąbki warstwowe od Ewy Wachowiczarchiwum prywatne

Gołąbki warstwowe - przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzać olej. Usmażyć na nim mięso. Podlać winem, przyprawić solą, poddusić, następnie odparować. 
  2. Marchewkę i kawałek selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Usmażyć na patelni na maśle. Dodać pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucić pokrojony czosnek. 
  3. Po chwili dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. 
  4. Przyprawić roztartą w dłoniach bazylią oraz oregano. 
  5. Wymieszać i zostawić na wolnym ogniu na kilkanaście minut.
  6. Po tym czasie zmiksować i przełożyć na patelnię z mięsem. Wymieszać. 
  7. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i słodką papryką.
  8. Kapustę sparzyć w gorącej wodzie, kolejno oderwać liście. Wystudzić. Odciąć zgrubiałe nerwy. 
  9. Szklankę ryżu ugotować w osolonym wrzątku. 
  10. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  11. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć liśćmi kapusty. Nałożyć trzecią część ryżu. Posypać serem. Wyłożyć farsz mięsny. Rozsmarować. Przykryć liśćmi kapusty, nałożyć ryż, posypać serem, wyłożyć i rozsmarować mięso. Zrobić ostatnią warstwę, lecz nieco inaczej - najpierw liście kapusty i ryż, następnie farsz mięsny. Wyrównać i obficie posypać serem. 
  12. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez 30 minut.
Duszona kapusta - szybki przepisInteria KulinariaInteria Kulinaria