Zapomnisz o zwykłych mielonych. Jeden dodatek zmienia smak całego dania

Kotlety mielone z kaszą jęczmienną. Koleżanki będą pytać o przepis
Kotlety mielone z kaszą jęczmienną. Koleżanki będą pytać o przepis123RF/PICSEL

"Oszukane" kotlety mielone. Wyjdą miękkie i soczyste jak nigdy wcześniej

„Oszukane” kotlety mielone. Wyjdą miękkie i soczyste jak nigdy wcześniej
„Oszukane” kotlety mielone. Wyjdą miękkie i soczyste jak nigdy wcześniej123RF/PICSEL

Jaką kaszę dodać do kotletów mielonych?

Jak zrobić kotlety mielone z kaszą? Pokocha je nawet największy niejadek

  • 300 g wieprzowego mięsa mielonego,
  • 300 g ugotowanej kaszy jęczmiennej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczkę ostrej musztardy,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 cebulę,
  • 1 marchewkę,
  • 3 pieczarki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczkę papryki w proszku,
  • 1 łyżeczkę majeranku,
  • sól, pieprz,
  • bułkę tartą do panierowania,
  • olej do smażenia.
Jak zrobić kotlety mielone z kaszą? Pokocha je nawet największy niejadek
Jak zrobić kotlety mielone z kaszą? Pokocha je nawet największy niejadek123RF/PICSEL
  1. Cebulę siekamy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę, zaś pieczarki i marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło, na które kolejno wrzucamy cebulę. Smażymy do momentu, aż lekko się zeszkli. Wtedy dodajemy marchewkę oraz pieczarki. Smażymy aż warzywa staną się miękkie. Po upływie tego czasu odkładamy do ostygnięcia.
  3. Kaszę gotujemy, odcedzamy, a następnie łączymy z mięsem, przyprawami, musztardą, jajkiem oraz przestudzonymi warzywami. Całość dokładnie mieszamy.
  4. Z masy formujemy kotlety. Kolejno obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Smacznego!
„Zdrowie na widelcu”: Kasza to dobre źródło błonnika pokarmowegoPolsat CafePolsat Cafe