Zapomnisz o zwykłych mielonych. Jeden dodatek zmienia smak całego dania
Oprac.: Aleksandra Tokarz
Nawet najlepsza kucharka ma czasem problem z kotletami mielonymi. Mięso często wychodzi bowiem zbyt suche i twarde, rujnując kolejno smak całego dania. Jak się okazuje, można temu w mig zaradzić. Jeden dodatek na zawsze odmieni domowe obiady, a zwykłe mielone odejdą w zapomnienie. Sekret jest prostszy, niż myślisz.
Spis treści:
"Oszukane" kotlety mielone. Wyjdą miękkie i soczyste jak nigdy wcześniej
Kotlety mielone to jedno z tych dań, które na naszych talerzach ląduje zdecydowanie najczęściej. Polacy pokochali smaczne mięso, podawane w towarzystwie ziemniaczanego puree oraz mizerii, które w mig stało się podstawą narodowej kuchni.
Tymczasem przepis, który z pozoru wydaje się zupełnie prosty, w rzeczywistości potrafi dostarczyć rozczarowania nawet najbardziej wprawionym kucharkom. Zdarza się bowiem, że kotlety, nawet najbardziej dopieszczone, ostatecznie po rozkrojeniu okazują się suche i twarde. Jak temu zaradzić?
Jaką kaszę dodać do kotletów mielonych?
Jak się okazuje, niektóre kucharki mają swój własny sposób na kotlety mielone, dzięki któremu te zawsze wychodzą obłędnie miękkie i soczyste. Sekret tkwi w dodatkach. Do mięsa wystarczy dodać jeden tajemniczy składnik - kaszę jęczmienną.
Kotlety z takim dodatkiem są specjałem kuchni ukraińskiej, gdzie noszą nazwę pyżyków. Powstają najczęściej z połączenia kaszy jęczmiennej, mięsa mielonego, jajka i przypraw, jednak często przygotowywane są również w wersji wegetariańskiej - z dodatkiem aromatycznych grzybów czy ryżu. To wręcz idealna alternatywa dla mielonych, jakie znamy z niedzielnych obiadów.
Jak zrobić kotlety mielone z kaszą? Pokocha je nawet największy niejadek
Jak zrobić kotlety mielone żeby były puszyste? Oto przepis na obłędne kotlety mielone! Potrzebować będziemy:
- 300 g wieprzowego mięsa mielonego,
- 300 g ugotowanej kaszy jęczmiennej,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczkę ostrej musztardy,
- 2 łyżki masła,
- 1 cebulę,
- 1 marchewkę,
- 3 pieczarki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczkę papryki w proszku,
- 1 łyżeczkę majeranku,
- sól, pieprz,
- bułkę tartą do panierowania,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Cebulę siekamy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę, zaś pieczarki i marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach.
- Na patelni rozgrzewamy masło, na które kolejno wrzucamy cebulę. Smażymy do momentu, aż lekko się zeszkli. Wtedy dodajemy marchewkę oraz pieczarki. Smażymy aż warzywa staną się miękkie. Po upływie tego czasu odkładamy do ostygnięcia.
- Kaszę gotujemy, odcedzamy, a następnie łączymy z mięsem, przyprawami, musztardą, jajkiem oraz przestudzonymi warzywami. Całość dokładnie mieszamy.
- Z masy formujemy kotlety. Kolejno obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Smacznego!
Miękkie, soczyste kotleciki świetnie sprawdzą się z dodatkiem mizerii oraz ziemniaków. Koleżanki będą błagały cię o przepis!