Zamiast kotletów mielonych delikatne pulpety – szybkie i proste

Aktualizacja

Mięso mielone to popularny produkt, mający wiele różnych zastosowań. Wybieramy go chętnie, gdy chcemy szybko przygotować smaczny i tani obiad. Jednym z częściej przygotowywanych dań z tego typu mięsa są kotlety mielone. Niestety bywają one ciężkostrawne, a do tego jako potrawa smażona na tłuszczu znaczenie obciążają żołądek. Dlatego warto poznać lżejszą i równie smaczną alternatywę.

Pulpety w sosie koperkowym to idealny pomysł na smaczny obiad
Pulpety w sosie koperkowym to idealny pomysł na smaczny obiad 123RF/PICSEL

Delikatne pulpety z mięsa mielonego przygotowuje się w sposób podobny do tego, w jaki powstają kotlety mielone - mięso należy przyprawić, dodać posiekaną cebulę i czosnek, jajko i bułkę tartą. Jednak zamiast smażenia pulpety gotujemy - tak przyrządzone są soczyste i delikatne. Mogą je jeść nawet osoby na diecie związanej z dolegliwościami układu pokarmowego.

Pulpety w sosie koperkowym - składniki

Do przygotowania soczystych i delikatnych pulpetów nadaje się w zasadzie każdy rodzaj mięsa. Dla miłośników wyrazistych smaków dobra będzie mieszanka wołowiny i wieprzowiny, dla fanów delikatnych połączeń doskonale sprawdzi się indyk bądź kurczak.

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 sucha kajzerka lub inna bułka
  • 1 jajko
  • 1 biała cebula, pokrojona w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżo zmielony czarny pieprz i sól, do smaku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki mąki pszennej + 1 łyżka do sosu
  • 2 liście laurowe
  • 750 ml intensywnego bulionu warzywnego
  • 150 ml śmietanki 30 proc.
  • 3 łyżki posiekanego koperku
Do przygotowania pulpetów nadaje się każdy rodzaj mięsa mielonego
Do przygotowania pulpetów nadaje się każdy rodzaj mięsa mielonego 123RF/PICSEL

Pulpety w sosie koperkowym - sposób wykonania

  1. Kajzerkę namoczyć w mleku, poczekać aż wchłonie płyn, rozdrobnić i wymieszać z mięsem mielonym, jajkiem, posiekaną cebulą, czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami do uzyskania jednolitej masy.
  2. Dłońmi zwilżonymi zimną wodą formować pulpety i otaczać w mące, odkładać na większy talerz.
  3. W garnku zagotować bulion z liściem laurowym, dodać przygotowane pulpety, gotować na małym ogniu około 20 minut.
  4. Na koniec rozmieszać w kubku śmietankę z mąką i kilkoma łyżkami wywaru z pulpetów, wlać do garnka, energicznie mieszając, aby uniknąć grudek w sosie.
  5. Dorzucić posiekany koperek, całość wymieszać. Pulpety podawać z ziemniakami lub ulubioną kaszą i surówką.

***

Zobacz także:

„Ewa gotuje”: Domowy chleb orkiszowyPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas