Zamiast kotletów mielonych delikatne pulpety – szybkie i proste
Mięso mielone to popularny produkt, mający wiele różnych zastosowań. Wybieramy go chętnie, gdy chcemy szybko przygotować smaczny i tani obiad. Jednym z częściej przygotowywanych dań z tego typu mięsa są kotlety mielone. Niestety bywają one ciężkostrawne, a do tego jako potrawa smażona na tłuszczu znaczenie obciążają żołądek. Dlatego warto poznać lżejszą i równie smaczną alternatywę.
Delikatne pulpety z mięsa mielonego przygotowuje się w sposób podobny do tego, w jaki powstają kotlety mielone - mięso należy przyprawić, dodać posiekaną cebulę i czosnek, jajko i bułkę tartą. Jednak zamiast smażenia pulpety gotujemy - tak przyrządzone są soczyste i delikatne. Mogą je jeść nawet osoby na diecie związanej z dolegliwościami układu pokarmowego.
Pulpety w sosie koperkowym - składniki
Do przygotowania soczystych i delikatnych pulpetów nadaje się w zasadzie każdy rodzaj mięsa. Dla miłośników wyrazistych smaków dobra będzie mieszanka wołowiny i wieprzowiny, dla fanów delikatnych połączeń doskonale sprawdzi się indyk bądź kurczak.
- 500 g mięsa mielonego
- 1 sucha kajzerka lub inna bułka
- 1 jajko
- 1 biała cebula, pokrojona w kosteczkę
- 2 ząbki czosnku
- świeżo zmielony czarny pieprz i sól, do smaku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki mąki pszennej + 1 łyżka do sosu
- 2 liście laurowe
- 750 ml intensywnego bulionu warzywnego
- 150 ml śmietanki 30 proc.
- 3 łyżki posiekanego koperku
Pulpety w sosie koperkowym - sposób wykonania
- Kajzerkę namoczyć w mleku, poczekać aż wchłonie płyn, rozdrobnić i wymieszać z mięsem mielonym, jajkiem, posiekaną cebulą, czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami do uzyskania jednolitej masy.
- Dłońmi zwilżonymi zimną wodą formować pulpety i otaczać w mące, odkładać na większy talerz.
- W garnku zagotować bulion z liściem laurowym, dodać przygotowane pulpety, gotować na małym ogniu około 20 minut.
- Na koniec rozmieszać w kubku śmietankę z mąką i kilkoma łyżkami wywaru z pulpetów, wlać do garnka, energicznie mieszając, aby uniknąć grudek w sosie.
- Dorzucić posiekany koperek, całość wymieszać. Pulpety podawać z ziemniakami lub ulubioną kaszą i surówką.
***
Zobacz także: