Gołąbki z kaszą jaglaną

Zdrowa i sycąca alternatywa tradycyjnych gołąbków

Kasza jaglana nadaje potrawie delikatność
Kasza jaglana nadaje potrawie delikatnośćINTERIA.PL

Składniki

  • 1/2 kg mielonej piersi indyka lub kurczaka - mięso najlepiej zmielić w domu
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki ryżu basmati lub zwykłego
  • 2 główki kapusty
  • 4 ząbki czosnku
  • Sos pomidorowy:
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 1 cebula, najlepiej czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży koperek
  • pieprz, sól, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, bazylia
  • olej lub inny tłuszcz do smażenia
40 min
4

Przygotowanie:

1. Pierś drobiową oczyszczamy i mielimy, ryż i kaszę gotujemy osobno, zgodnie z przepisami z opakowań.

2. W dużym naczyniu łączymy mielone mięso z ugotowaną kaszą i ryżem, dodajemy szczyptę soli, pieprz, koperek, po czym całość mieszamy.

3. Gotujemy kapustę do miękkości. Ugotowaną wyjmujemy z wody, studzimy, obrywamy zewnętrzne liście, którymi wykładamy denko dużego garnka. Z pozostałych ugotowanych liści i farszu formułujemy gołąbki i układamy jeden za drugim, dość ciasno, na liściach leżących na dnie.

4. Odstawiamy ok. 50 ml wody, pozostałej z gotowania kapusty, resztą zalewamy gołąbki, tak, je przykryć. Dodajemy dwa ziarenka ziela angielskiego, dwa liście laurowe, rozdrobnione ząbki czosnku oraz szczyptę soli. Przykrywamy całość i dusimy do miękkości około 20 minut.

5. Przygotowujemy sos: na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, dwa ząbki posiekanego czosnku, zalewamy zblendowanymi pomidorami z puszki, przyprawiamy solą, bazylią i wlewamy 50 ml odstawionej wcześniej wody z gotowania kapusty. Całość mieszamy.

Zmysłowe smaki: Gołąbki z młodej kapustyInteria.tv
INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?