Gołąbki z mięsem

Jedz kapustę na zdrowie!

Gołąbki - tradycyjny polski przysmak smakuje zawsze
Gołąbki - tradycyjny polski przysmak smakuje zawsze123RF/PICSEL

Składniki:

  • średnia główka kapusty
  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
  • pół szklanki kaszy perłowej
  • jajko
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • pół żółtej papryki
  • 2 łyżki masła
  • pół łyżeczki lubczyku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Z główki kapusty zdejmij wierzchnie liście, gotuj kilka minut. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklij na oleju. Kaszę gotuj 7 minut, odcedź. Mięso, jajko, kaszę, cebulę, lubczyk, sól i pieprz wymieszaj, by powstała zwarta masa.

2 Na każdy liść kapusty kładź farsz, złóż boki do środka. W garnku ułóż kilka liści, na nich układaj gołąbki, przykryj kolejnymi liśćmi, zalej wrzątkiem, gotuj 40 minut.

3. Posyp usmażoną papryką.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas