Gołąbki z mięsem
Jedz kapustę na zdrowie!
Składniki:
- średnia główka kapusty
- 50 dag mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
- pół szklanki kaszy perłowej
- jajko
- cebula
- 2 łyżki oleju
- pół żółtej papryki
- 2 łyżki masła
- pół łyżeczki lubczyku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Z główki kapusty zdejmij wierzchnie liście, gotuj kilka minut. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklij na oleju. Kaszę gotuj 7 minut, odcedź. Mięso, jajko, kaszę, cebulę, lubczyk, sól i pieprz wymieszaj, by powstała zwarta masa.
2 Na każdy liść kapusty kładź farsz, złóż boki do środka. W garnku ułóż kilka liści, na nich układaj gołąbki, przykryj kolejnymi liśćmi, zalej wrzątkiem, gotuj 40 minut.
3. Posyp usmażoną papryką.