Golonka pieczona

Klasyka na polskim stole.

Składniki:

  • 4 małe golonki wieprzowe
  • sól peklowa (20 g na kilogram mięsa)
  • butelka jasnego piwa
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki majeranku
  • 4 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • sól pieprz
  • łyżka cukru
  • łyżka oleju

Przygotowanie:

1. Golonki umyj, osusz. Opal je nad gazem. Sól peklową zalej zimną wodą, dodaj połowę przypraw, wymieszaj. Włóż golonki, odstaw do lodówki na trzy dni. Wyjmij, zalej świeżą wodą i piwem, dodaj przyprawy, gotuj półtorej godziny.

Reklama

2. Cukier rozpuść w 50 ml wywaru. Posmaruj nim golonkę. Włóż ją do naczynia żaroodpornego, na dno wlej łyżkę oleju, szklankę wywaru z gotowania. Golonkę piecz 30 minut w temperaturze 180°C. Od czasu do czasu podlewaj wywarem.

3. Golonkę podawaj z pieczonymi ziemniakami lub frytkami, chrzanem i musztardą.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje