Golonka pieczona
Klasyka na polskim stole.
Składniki:
- 4 małe golonki wieprzowe
- sól peklowa (20 g na kilogram mięsa)
- butelka jasnego piwa
- olej do smażenia
- 2 łyżki majeranku
- 4 liście laurowe
- 8 ziaren ziela angielskiego
- sól pieprz
- łyżka cukru
- łyżka oleju
Przygotowanie:
1. Golonki umyj, osusz. Opal je nad gazem. Sól peklową zalej zimną wodą, dodaj połowę przypraw, wymieszaj. Włóż golonki, odstaw do lodówki na trzy dni. Wyjmij, zalej świeżą wodą i piwem, dodaj przyprawy, gotuj półtorej godziny.
2. Cukier rozpuść w 50 ml wywaru. Posmaruj nim golonkę. Włóż ją do naczynia żaroodpornego, na dno wlej łyżkę oleju, szklankę wywaru z gotowania. Golonkę piecz 30 minut w temperaturze 180°C. Od czasu do czasu podlewaj wywarem.
3. Golonkę podawaj z pieczonymi ziemniakami lub frytkami, chrzanem i musztardą.