Gorąca czekolada na sześć sposobów

Za pomocą kilku dodatków można z gorącej czekolady uczynić wyjątkowy napój.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Ze śmietaną, masłem orzechowym i plasterkami bananów

Na jedną filiżankę  (350 ml):

  • 50 g bitej śmietany
  • 250 ml gorącej czekolady
  • Pół banana w plasterkach
  • Łyżka masła orzechowegoPrzygotowanie:

Bitą śmietanę nałożyć na czekoladę, dekorować plasterkami bananów, skropić podgrzanym masłem orzechowym.

Smacznego
 123RF/PICSEL

Z chili, cynamonem i rumem

Składniki:

  •  Pół drobno pokrojonej papryczki chili
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki rumu
  • 250 ml gorącej czekoladyPrzygotowanie:

Składniki zmieszać z gorącą czekoladą i odstawić na 4-5 minut. Czekoladę przecedzić i ewentualnie ponownie pogrzać

Smacznego
 123RF/PICSEL

Z miętą kardamonem i skórką pomarańczową

Składniki:

  • Posiekane listki mięty
  • Skórka starta z połowy pomarańczy
  • Szczypta kardamonu
  • 250 ml gorącej czekoladyPrzygotowanie:

Miętę, skórkę pomarańczową i kardamon dodać do gorącej czekolady, zamieszać, podawać .

Smacznego
 123RF/PICSEL

Z wanilią gałką muszkatołową i marshallowami

Składniki:

  • ½ laski wanilii
  • 250 ml gorącej czekolady
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • 15 g małych pianek marshallow Przygotowanie:

Laskę wanilii rozciąć i wyskrobać miąższ. Laskę i miąższ włożyć na 4-5 minut do gorącej czekolady. Laskę wyjąć. Czekoladę doprawić gałką muszkatołową i posypać piankami.

Smacznego
 123RF/PICSEL

Kokosowo-karmelowa

Składniki:

  • 3-4 łyżki mleka kokosowego
  • 1 łyżka syropu karmelowego
  • 250 ml gorącej czekolady
  • 1-2 łyżki wiórków kokosowychPrzygotowanie:

Mleko kokosowe i syrop karmelowy dodać do czekolady, wymieszać. Posypać wiórkami kokosowymi

Smacznego
 123RF/PICSEL

Z likierem jajecznym, espresso i orzechowym karmelem

Składniki:

  • 2 łyżki ajerkoniaku
  • 2 cl gorącego espresso
  • 250 ml gorącej czekolady
  • 2 łyżeczki pokruszonego karmelu z orzechamiPrzygotowanie:

Likier i espresso dodać do czekolady, posypać pokruszonymi orzechami w karmelu

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas