Gorąca czekolada na sześć sposobów
Za pomocą kilku dodatków można z gorącej czekolady uczynić wyjątkowy napój.
Ze śmietaną, masłem orzechowym i plasterkami bananów
Na jedną filiżankę (350 ml):
- 50 g bitej śmietany
- 250 ml gorącej czekolady
- Pół banana w plasterkach
- Łyżka masła orzechowegoPrzygotowanie:
Bitą śmietanę nałożyć na czekoladę, dekorować plasterkami bananów, skropić podgrzanym masłem orzechowym.
Z chili, cynamonem i rumem
Składniki:
- Pół drobno pokrojonej papryczki chili
- Pół łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki rumu
- 250 ml gorącej czekoladyPrzygotowanie:
Składniki zmieszać z gorącą czekoladą i odstawić na 4-5 minut. Czekoladę przecedzić i ewentualnie ponownie pogrzać
Z miętą kardamonem i skórką pomarańczową
Składniki:
- Posiekane listki mięty
- Skórka starta z połowy pomarańczy
- Szczypta kardamonu
- 250 ml gorącej czekoladyPrzygotowanie:
Miętę, skórkę pomarańczową i kardamon dodać do gorącej czekolady, zamieszać, podawać .
Z wanilią gałką muszkatołową i marshallowami
Składniki:
- ½ laski wanilii
- 250 ml gorącej czekolady
- Szczypta gałki muszkatołowej
- 15 g małych pianek marshallow Przygotowanie:
Laskę wanilii rozciąć i wyskrobać miąższ. Laskę i miąższ włożyć na 4-5 minut do gorącej czekolady. Laskę wyjąć. Czekoladę doprawić gałką muszkatołową i posypać piankami.
Kokosowo-karmelowa
Składniki:
- 3-4 łyżki mleka kokosowego
- 1 łyżka syropu karmelowego
- 250 ml gorącej czekolady
- 1-2 łyżki wiórków kokosowychPrzygotowanie:
Mleko kokosowe i syrop karmelowy dodać do czekolady, wymieszać. Posypać wiórkami kokosowymi
Z likierem jajecznym, espresso i orzechowym karmelem
Składniki:
- 2 łyżki ajerkoniaku
- 2 cl gorącego espresso
- 250 ml gorącej czekolady
- 2 łyżeczki pokruszonego karmelu z orzechamiPrzygotowanie:
Likier i espresso dodać do czekolady, posypać pokruszonymi orzechami w karmelu