Gorąca czekolada z dodatkiem złotych owoców

Rozgrzewająca i pyszna!

Składniki

  • Litr mleka
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 60 g Złotych Owoców (miechunki peruwiańskiej) np. Bakalland
  • 1 pomarańcza (sok)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • Szczypta cynamonu
  • Szczypta chili

Sposób przygotowania

Mleko razem ze 100 ml śmietanki podgrzewamy w rondelku. Dodajemy cukier, cynamon, szczyptę chili. Wszystko podgrzewamy na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Czekoladę siekamy na małe kawałki i delikatnie wsypujemy do gorącego mleka, cały czas mieszając do momentu aż czekolada będzie gładka i kremowa. Gotową czekoladę przelewamy do kubków. W osobnym naczyniu podgrzewamy złote owoce z sokiem, do momentu uzyskania gładkiej masy. Na koniec wszystko możemy delikatnie zblendować. Pozostałe 100 ml śmietanki ubijamy i ozdabiamy nią napój. Wszystko polewamy konfiturą ze złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje