Góralska zupa "dziadowska"
Pod tą niecodzienną nazwą kryje się tradycyjna zupa góralska z dodatkiem bryndzy, który nadaje jej charakteru. Można ją przygotować niewielkim nakładem pracy, z wykorzystaniem prostych, łatwo dostępnych składników.
Włoszczyznę obieramy, oczyszczamy, umieszczamy w garnku razem z zielem angielskim i listkami laurowymi, gotujemy do miękkości ok. 40 min, po czym wyjmujemy warzywa z wywaru (będziemy mogli wykorzystać je do sałatki lub do sufletu warzywnego).
Do miseczki odlewamy ok. 250 ml wywaru, lekko go studzimy, rozdrabniamy bryndzę i rozprowadzamy ją w przestudzonym wywarze.
Do garnka z zupą dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki, solimy je, gotujemy ok. 20 min. do miękkości. Gdy zmiękną, wlewamy 250 ml wywaru z bryndzą, starannie mieszamy, dodajemy pokrojony drobno czosnek, całość doprawiamy. Na talerzach zupę dekorujemy zieleniną i podsmażonymi plasterkami boczku.