Góralskie smakołyki. Receptury na posiłki rodem z Tatr i Beskidów

Ewa Wachowicz poleca góralskie smaki
Ewa Wachowicz poleca góralskie smakiArchiwum autora

Kwaśnica na wędzonych żeberkach

  • ½ kg żeberek wędzonych
  • włoszczyzna jak do rosołu
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • kawałek kiełbasy wiejskiej
  • 1 łyżka smalcu gęsiego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ kg ziemniaków
  • ½ kg kapusty kiszonej
  • ½ szklanki soku spod kapusty
  • 1 łyżeczka kminku

Proziaki, czyli góralskie bułeczki na sodzie

Kwaśnicę warto podać z proziakami
Kwaśnicę warto podać z proziakamiArchiwum autora
  • ½ kg mąki
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru

Golonka w kapuście

Golonka w kapuście - idealna za zimę
Golonka w kapuście - idealna za zimęArchiwum autora
  • 4 golonki
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • ½ łyżki smalcu
  • 1 cebula
  • 3 szklanki bulionu wołowego
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren jałowca
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2  liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • ½ szklanki ciemnego piwa karmelowego
  • natka pietruszki
  • chrzan
  • musztarda

Smalec z dodatkiem jabłek

Pajda chleba ze smalcem to góralski klasyk
Pajda chleba ze smalcem to góralski klasykArchiwum autora
  • 1 kg słoniny (waga bez skóry)
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 cebule
  • 4 jabłka
  • chleb wiejski
  • ogórki kiszone lub małosolne

Gołąbki z farszem ziemniaczanym

Gołąbki z farszem ziemniaczanym
Gołąbki z farszem ziemniaczanymArchiwum autora
  • kapusta włoska
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 6 łyżek kaszy manny lub mąki
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • masło do smażenia
  • bulion jarzynowy