Z czym jeść ziemniaki, by nie były tuczące?

Ziemniaki, to jedno z tych warzyw, które najczęściej stanowią dodatek do różnych dań. Niestety polane choćby odrobiną tłuszczu lub sosu, zamieniają się w bombę kaloryczną, co sprawia, że trudno o zachowanie idealnej sylwetki. Zatem w jaki sposób przyrządzać ziemniaki i z czym je podawać, by były dla nas najzdrowsze i dietetyczne?

Ziemniaki powinny być spożywane bez dodatku tłuszczu
Ziemniaki powinny być spożywane bez dodatku tłuszczu123RF/PICSEL

Ziemniaki - właściwości odżywcze

Ziemniaki, pyry, kartofle, bez względu na to, jak na nie mówimy, dla milionów Polaków są podstawą obiadu. Jednak osoby skrupulatnie liczące kalorie, dbające o sylwetkę lub chcące pozbyć się zbędnych kilogramów, powinny zwracać uwagę, w jakiej formie spożywają ziemniaki.

Ziemniaki są bardzo dobrym źródłem węglowodanów, białka, witamin i składników mineralnych. Już 100 g ziemniaka zawiera w sobie 443 mg potasu. Oprócz tego dostarczają do organizmu fosfor, magnez, cynk, miedź, mangan i jod. Znajdziemy w nich również witaminę C, witaminy z grupy B, beta-karoten i foliany.

Ziemniaki są zdrowe, jeśli nie dodamy do nich tłuszczu i sosów
Ziemniaki są zdrowe, jeśli nie dodamy do nich tłuszczu i sosów123RF/PICSEL

Jak jeść ziemniaki, by nie były tuczące?

Najzdrowszym rozwiązaniem jest spożywanie ziemniaków bez dodatku tłuszczów, sosów i tzw. dipów. Ponadto gotowane ziemniaki posiadają dość wysoki indeks glikemiczny, o czym z pewnością wiedzą m.in. cukrzycy. Jednak jeśli schłodzimy ziemniaki, na przykład wkładając je na kilka godzin do lodówki, wówczas indeks glikemiczny będzie zdecydowanie niższy.

Jeśli nie chcemy, by ziemniaki stały się tuczące, powinniśmy poddać je obróbce termicznej w formie gotowania lub pieczenia. Pamiętajmy jednak, by wówczas nie dodawać do nich żadnego tłuszczu.

Odpowiednio schłodzone ziemniaki mają niższy indeks glikemiczny
Odpowiednio schłodzone ziemniaki mają niższy indeks glikemiczny123RF/PICSEL

Jeśli nie wystarcza nam zajadanie się wyłącznie ziemniakami i chcielibyśmy uzupełnić talerz o inne składniki, nie narażając się przy tym na przybranie dodatkowych kilogramów, to warto sięgnąć po gotowane lub pieczone warzywa bez dodatku tłuszczu. W tym celu doskonale nadadzą się m.in. kalafior, pomidory, czosnek, kapusta, rukola, seler, fasola i dynia.

Niestety dodatek do ziemniaków w postaci mięsa nie jest dobrym wyborem. Naukowcy uważają, że mięso, które w dużej mierze składa się z białka, podczas trawienia wymaga kwaśnego środowiska. Z kolei węglowodany, czyli m.in. ziemniaki - zasadowego.

Łączenie w jednym posiłku ziemniaków i mięsa, nawet tego przygotowanego na parze lub gotowanego w wodzie, może przyczyniać się do powstania zgagi, gazów i łuszczenia się ścianek żołądka.

Mały Paryż w Twoim domu
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas