Intensywny smak w każdym kęsie. Nietypowe pączki, jakich nie znajdziecie w cukierniach

Pączki na ostro mogą stać się nowym przysmakiem w tłusty czwartek
Pączki na ostro mogą stać się nowym przysmakiem w tłusty czwartek123RF/PICSEL

Jak zrobić pączki? Kilka ważnych wskazówek

  • Najlepsza mąka do pączków
  • Co zrobić, żeby pączki były puszyste?
  • Na jakim tłuszczu smażyć pączki?

Alternatywa dla słodkich propozycji - pączki na ostro

Czy pączki na wytrawnie wyprą tradycyjne słodkości?
Czy pączki na wytrawnie wyprą tradycyjne słodkości?123RF/PICSEL
  • 1 kg śliwek
  • 300 ml soku pomarańczowego
  • ok. 6 cm imbiru
  • 50 ml octu winnego
  • 1 łyżka sproszkowanego chilli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 mała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  1. Śliwki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, przecinamy na pół i wyciągamy pestkę. Tak przygotowane owoce kroimy na mniejsze kawałki.
  2. W kolejnym kroku obieramy cebulę z łupiny i drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Kawałek imbiru obieramy za pomocą ostrego noża lub łyżki i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
  3. Do szerokiego rondelka lub niewielkiego garnka z grubym dnem wrzucamy posiekane oraz starte składniki i dolewamy ocet winny.
  4. Zawartość naczynia podgrzewamy na niewielkim ogniu bez przykrywki, pamiętając o tym, by co jakiś czas całość zamieszać.
  5. Kiedy śliwki zaczną się rozpadać, a zawartość garnka będzie przypominała gęsty sos, dolewamy sok pomarańczowy i doprawiamy chilli oraz cynamonem.
  6. Gotujemy jeszcze kilka minut. W tym czasie woda odparuje, a sos zdąży się zredukować. Na sam koniec do nadzienia dodajemy jeszcze odrobinę soli, a po wystudzeniu możemy napełniać pączki.

Nadzienia do pączków - bez grama cukru

  • twarożek - to doskonały patent na uzyskanie nieco słonych w smaku pączków. Składnik możemy dodać do pączka bez zbędnych dodatków lub wcześniej wymieszać go ze świeżymi owocami;
  • mascarpone - delikatna oraz kremowa konsystencja doskonale komponuje się z puszystym wnętrzem pączka. W każdym kęsie wyczujemy intensywny smak serka, a dodatkowo dostarczymy organizmowi sporej porcji białka, wapnia oraz zdrowych tłuszczów;
  • dip serowy - wytrawne pączki, których każdy kęs pozostawia na języku pikantny smak sera cheddar, wymieszanego z ostrym sosem Louisiana. To zdecydowanie propozycja dla zwolenników pikantnych przekąsek;
  • kaszanka - w polskiej tradycji pierwszych pączków wcale nie podawano ze słodkimi kremami czy marmoladami. Prym wiodły puszyste kulki wypełnione mięsem, najczęściej słoniną. Ciekawą alternatywą dla kupowanych co roku przysmaków będą te wypełnione aromatyczną kaszanką.
Zmysłowe smaki: Pączki z nadzieniem różanymZmysłowe smakiInteria.tv