Gospodarska zapiekanka z dyni

Składniki
- 1 średnia dynia
- 12-16 miniserdelków (ew. parówki albo kawałki wędliny)
- 2 puszki kukurydzy
- 20 dag startego żółtego sera
- 2 duże cebule
- 40 dag ziemniaków
- 6 gałązek tymianku lsól
- pieprz lmielony imbir
- olej do posmarowania dyni
4
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki obierz, pokrój w sporą kostkę. Gotuj 15 minut w lekko posolonej wodzie. W tym czasie wierzch dyni zetnij. Usuń pestki oraz włókna. Miąższ ostrożnie wydrąż i pokrój go w grubą kostkę. Kukurydzę osącz z zalewy. Cebule obierz, pokrój w plastry. Tymianek opłucz, posiekaj. Ziemniaki odcedź, osącz. 2. Wydrążoną łupinę dyni posmaruj olejem, ułóż w niej na przemian: ziemniaki, miąższ dyni, cebulę i serdelki. Każdą warstwę posyp: solą, pieprzem, imbirem, tymiankiem, kukurydzą i serem.Piecz ok. 50 minut w temp. 200°C.