Reklama

Reklama

Gospodarska zapiekanka z dyni

Czas przyrządzenia: 2 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 1 średnia dynia
  • 12-16 miniserdelków (ew. parówki albo kawałki wędliny)
  • 2 puszki kukurydzy
  • 20 dag startego żółtego sera
  • 2 duże cebule
  • 40 dag ziemniaków
  • 6 gałązek tymianku lsól
  • pieprz lmielony imbir
  • olej do posmarowania dyni

Sposób przygotowania


1. Ziemniaki obierz, pokrój w sporą kostkę. Gotuj 15 minut w lekko posolonej wodzie. W tym czasie wierzch dyni zetnij. Usuń pestki oraz włókna. Miąższ ostrożnie wydrąż i pokrój go w grubą kostkę. Kukurydzę osącz z zalewy. Cebule obierz, pokrój w plastry. Tymianek opłucz, posiekaj. Ziemniaki odcedź, osącz. 

2. Wydrążoną łupinę dyni posmaruj olejem, ułóż w niej na przemian: ziemniaki, miąższ dyni, cebulę i serdelki. Każdą warstwę posyp: solą, pieprzem, imbirem, tymiankiem, kukurydzą i serem.Piecz ok. 50 minut w temp. 200°C.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje