Gospodarska zapiekanka z dyni

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obierz, pokrój w sporą kostkę. Gotuj 15 minut w lekko posolonej wodzie. W tym czasie wierzch dyni zetnij. Usuń pestki oraz włókna. Miąższ ostrożnie wydrąż i pokrój go w grubą kostkę. Kukurydzę osącz z zalewy. Cebule obierz, pokrój w plastry. Tymianek opłucz, posiekaj. Ziemniaki odcedź, osącz. 

2. Wydrążoną łupinę dyni posmaruj olejem, ułóż w niej na przemian: ziemniaki, miąższ dyni, cebulę i serdelki. Każdą warstwę posyp: solą, pieprzem, imbirem, tymiankiem, kukurydzą i serem.Piecz ok. 50 minut w temp. 200°C.

Zapiekanka pasterskaInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas