Gotowanie w kąpieli wodnej

W ten sposób można przygotować lekkostrawne danie, które nie podrażni nam chorego żołądka, wątroby czy jelit.

To dobry sposób na przygotowywanie potraw, które łatwo się przypalają
To dobry sposób na przygotowywanie potraw, które łatwo się przypalają123RF/PICSEL

Warzywne budynie

Przygotowujemy z ugotowanych i zmielonych np. ziemniaków. kalafiora, kapusty, szpinaku czy marchwi. Na czym polega? Formę budyniową lub 1,5-litrowy garnuszek ze szczelna przykrywką smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.

Masę (warzywa z namoczoną bułką, tłuszczem, jajkami, przyprawami ) nakładamy do formy, zamykamy, wkładamy w drugi garnek z wrzącą wodą, tak aby woda sięgała do 3/4 wysokości zanurzonego naczynia.

Gotujemy na niezbyt silnym ogniu ok. 1 godz. Po tym czasie wyjmujemy budyń i przestudzony wykładamy na talerz.

Zdrowe podgrzewanie

Kąpiel wodna sprawdza się także jako sposób na utrzymanie w odpowiedniej temperaturze, potrawy, której nie będziemy jeść od razu, np. pierogów. Unikniemy odsmażania na tłuszczu.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas