Gotowanie w kąpieli wodnej
W ten sposób można przygotować lekkostrawne danie, które nie podrażni nam chorego żołądka, wątroby czy jelit.
Warzywne budynie
Przygotowujemy z ugotowanych i zmielonych np. ziemniaków. kalafiora, kapusty, szpinaku czy marchwi. Na czym polega? Formę budyniową lub 1,5-litrowy garnuszek ze szczelna przykrywką smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
Masę (warzywa z namoczoną bułką, tłuszczem, jajkami, przyprawami ) nakładamy do formy, zamykamy, wkładamy w drugi garnek z wrzącą wodą, tak aby woda sięgała do 3/4 wysokości zanurzonego naczynia.
Gotujemy na niezbyt silnym ogniu ok. 1 godz. Po tym czasie wyjmujemy budyń i przestudzony wykładamy na talerz.
Zdrowe podgrzewanie
Kąpiel wodna sprawdza się także jako sposób na utrzymanie w odpowiedniej temperaturze, potrawy, której nie będziemy jeść od razu, np. pierogów. Unikniemy odsmażania na tłuszczu.