Nagminny błąd w kuchniach. Truskawki psują się błyskawicznie
Miłośnicy owoców już powoli zacierają ręce na myśl o słodkich, pachnących latem truskawkach. Czekamy na nie przez wiele miesięcy, a sezon nie trwa długo. Z tych powodów warto sprawdzić, jak wybierać i przechowywać truskawki, aby jak najdłużej zachować ich walory smakowe. Prozaiczne błędy na tym polu mogą sprawić, że zepsują się niedługo po zakupie.

Dlaczego uwielbiamy truskawki? Połączenie słodyczy i delikatnej kwasowości to kombinacja smaków, które pobudzają zmysły. Owoce można jeść na surowo, miksować, dodawać do deserów i dań wytrawnych. Otwarci na eksperymenty kucharze nawet je smażą i grillują. Truskawki to także bogactwo witaminy C, antyoksydantów i błonnika.
Spis treści:
Jak wybrać dobre truskawki?
Chcąc w pełni wykorzystać sezon na truskawki, należy być uważnym podczas zakupów. Łatwo jest popaść w nadmierny entuzjazm związany z pojawieniem się świeżych owoców, przez który przeoczymy szczegóły wyróżniające dobre truskawki.
Najlepsze egzemplarze mają jednolity, intensywnie czerwony kolor. Zrezygnuj z kupowania owoców z zielonymi lub białymi końcówkami. Nie są w pełni dojrzałe, a po zerwaniu proces ten zostaje zahamowany. Najsmaczniejsze truskawki charakteryzują się słodkim zapachem. Jeśli nie czujesz aromatu, owoce najprawdopodobniej zostały zebrane zbyt wcześnie.
Unikaj miękkich, pomarszczonych sztuk z widocznymi uszkodzeniami. Zwróć uwagę również na szypułkę. Zielone, świeże listki świadczą o młodym i świeżym owocu.

Kiedy myć truskawki? Sprawdź, by nie stały się gąbczaste
Zapas na targu lub w warzywniaku zrobiony. Czas wyjaśnić jedną z najważniejszych kwestii. Truskawki należy myć bezpośrednio przed spożyciem. Umycie ich zaraz po powrocie z zakupów i pozostawienie wilgotnych na kuchennym blacie albo w lodówce będzie sprzyjać szybkiemu rozwojowi pleśni. Szypułki usuń dopiero po myciu i osuszeniu owoców. Stanowią naturalną ochronę przed nadmiernym wchłanianiem wody przez truskawki. Dzięki nim pozostaną jędrne i smaczne.
Jak myć truskawki? Umieść je ostrożnie w durszlaku i płucz pod strumieniem bieżącej wody o temperaturze pokojowej. Zrezygnuj z długiego moczenia owoców - stracą smak i wchłoną płyn jak gąbka. Po umyciu przełóż je na papierowy ręcznik i delikatnie odsącz, usuwając nadmiar wody.
Co zrobić, by truskawki dłużej pozostały świeże?
Krótka kąpiel truskawek w wodzie z octem (może być to ocet jabłkowy) pozwoli pozbyć się pestycydów i zabezpieczy owoce przed pleśnią. Jeśli zrobimy to umiejętnie, sezonowe przysmaki pozostaną apetyczne i jędrne.
Wymieszaj ocet z wodą w proporcji 1:3. Truskawki zanurz w miksturze na 5 minut, następnie osusz papierowym ręcznikiem.
Jak przechowywać truskawki?

Cenne właściwości i doskonały smak. Truskawki mają wiele atutów, ale niestety, nie należą do trwałych owoców. Warto o tym pamiętać podczas robienia zakupów, zaopatrując się w taką ilość, którą będziemy w stanie zużyć na bieżąco. Tym bardziej że rosnące temperatury wykluczają długie trzymanie truskawek na kuchennym blacie.
Świeże truskawki zaleca się przechowywać w lodówce - w temperaturze 2-4ºC. Najlepiej użyć płaskich pojemników, talerzy lub tacek wyłożonych ręcznikiem papierowym. Truskawki należy układać obok siebie, tworząc jedną warstwę. Nie powinny leżeć na sobie, ponieważ łatwiej wtedy o uszkodzenia i szybkie psucie się owoców. Nie zamykaj hermetycznie pojemnika - truskawki lubią przewiew. Całkowicie zrezygnuj z przechowywania ich w foliowych torebkach.
Dodatkowa porada: Truskawki wyjmij z lodówki 30 minut przed planowaną degustacją. Uwolnią wtedy pełnię swojego smaku i aromatu.