Gratka dla głodomorów. Zapiekanka z mięsem nasyci i rozgrzeje całą rodzinę
Sycące ziemniaki, odpowiednio doprawione mięso mielone, warzywa, a to wszystko pod pierzynką z sera żółtego. Taki posiłek będzie idealny na chłodne popołudnie i naje się nim cała rodzina. Nie jest skomplikowany w przygotowaniu a domownicy na pewno poproszą o dokładkę.
Comfort food na chłodne dni
Jeśli brakuje ci pomysłów na obiad, to ta propozycja z pewnością ci się spodoba. Jest prosta w wykonaniu, można do niej wykorzystać pozostałe z poprzedniego dnia ugotowane ziemniaki, a do tego zasmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Pyszna, rozgrzewająca zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem mięsa mielonego to danie z jednego naczynia, które zachwyci domowników dzięki zbilansowanym smakom i dodatkowi ciągnącego się, roztopionego sera. Doskonała opcja na tzw. "comfort food", czyli posiłek dający poczucie szczęścia i sytości. A to przyda się każdemu w ponure, jesienne dni.
Zobacz również:
Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym
Składniki:
1 kg ziemniaków
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
1 por
250 g pieczarek
zioła prowansalskie, sól, pieprz
Składniki na sos:
1 jajko
1 szklanka śmietany 18%
2 łyżki ketchupu pikantnego
1 łyżeczka soli
100 g mozzarelli
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i studzimy (możemy użyć ziemniaków, które zostały nam z poprzedniego obiadu, jeśli mamy).
- Mięso mielone podsmażamy na oleju z dodatkiem przypraw.
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plastry i por pokrojony w krążki. Razem podsmażamy około 10 minut.
- Ziemniaki kroimy w plastry i układamy na dnie naczynia do zapiekania.
- Na ziemniaki nakładamy warstwę podsmażonych pieczarek z cebulką i porą.
- Następnie układamy warstwę mięsa mielonego.
- Mięso przykrywamy pokrojonymi plastrami ziemniaków.
- W miseczce przygotowujemy sos. W tym celu łączymy ze sobą jajko, śmietanę oraz ketchup.
- Sos wylewamy na górnej warstwie, tj. na ziemniakach. Całość posypujemy startym serem żółtym i mozzarellą.
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekamy około 30 minut.
Smacznego!