Gratka dla głodomorów. Zapiekanka z mięsem nasyci i rozgrzeje całą rodzinę

Sycące ziemniaki, odpowiednio doprawione mięso mielone, warzywa, a to wszystko pod pierzynką z sera żółtego. Taki posiłek będzie idealny na chłodne popołudnie i naje się nim cała rodzina. Nie jest skomplikowany w przygotowaniu a domownicy na pewno poproszą o dokładkę.

Zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego to idealny obiad na chłodne dni
Zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego to idealny obiad na chłodne dniCanvaProINTERIA.PL

Comfort food na chłodne dni

Jeśli brakuje ci pomysłów na obiad, to ta propozycja z pewnością ci się spodoba. Jest prosta w wykonaniu, można do niej wykorzystać pozostałe z poprzedniego dnia ugotowane ziemniaki, a do tego zasmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Pyszna, rozgrzewająca zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem mięsa mielonego to danie z jednego naczynia, które zachwyci domowników dzięki zbilansowanym smakom i dodatkowi ciągnącego się, roztopionego sera. Doskonała opcja na tzw. "comfort food", czyli posiłek dający poczucie szczęścia i sytości. A to przyda się każdemu w ponure, jesienne dni.

Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonymCanvaProINTERIA.PL

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 250 g pieczarek
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz

Składniki na sos:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 100 g żółtego sera
  • 100 g mozzarelli

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i studzimy (możemy użyć ziemniaków, które zostały nam z poprzedniego obiadu, jeśli mamy).
  2. Mięso mielone podsmażamy na oleju z dodatkiem przypraw.
  3. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plastry i por pokrojony w krążki. Razem podsmażamy około 10 minut.
  4. Ziemniaki kroimy w plastry i układamy na dnie naczynia do zapiekania.
  5. Na ziemniaki nakładamy warstwę podsmażonych pieczarek z cebulką i porą.
  6. Następnie układamy warstwę mięsa mielonego.
  7. Mięso przykrywamy pokrojonymi plastrami ziemniaków.
  8. W miseczce przygotowujemy sos. W tym celu łączymy ze sobą jajko, śmietanę oraz ketchup.
  9. Sos wylewamy na górnej warstwie, tj. na ziemniakach. Całość posypujemy startym serem żółtym i mozzarellą. 
  10. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekamy około 30 minut.

Smacznego!

Zapiekanka chłopska - takiej jeszcze nie jadłeś!Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas