Składniki na 4 osoby: - ząbek czosnku, - 3 średniej wielkości cebule, - 300 g mielonego mięsa wołowego, - 1 żółtko, - sól, czarny pieprz, - 1/2 łyżeczki curry, - pęczek pietruszki, - 4 kotlety jagnięce (po 125 g), - 250 g sera owczego, - 1 jajko, - 2 łyżki panierki, - 1 mała papryka czerwona, - 1 mała papryka zielona, - 1/2 puszki pomidorów, - 1 łyżka przecieru pomidorowego, - szczypta cukru, - sos Tabasco, - pęczek tymianku, - 12 łyżek oleju, - cytryna, - 1/2 słoika (42 g) oliwek Przygotowanie: Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno pokroić. Cebulę obrać, jedną posiekać w drobną kostkę, pozostałe w krążki. Mięso mielone wyrobić z żółtkiem, posiekaną cebulką i czosnkiem. Doprawić solą pieprzem i curry. Pietruszkę umyć, osuszyć, część odłożyć do dekoracji, resztę drobno posiekać i dodać do mięsa, wyrobić, formować frykadelki. Kotlety jagnięce opłukać, osuszyć. Ser owczy przekroić na 4 części. Jajko rozbić. Ser obtaczać w jajku a następnie w panierce. Papryki umyć, poprzekrawać, opiec na grillu, zdjąć skórkę. Pomidory z puszki i przecier pomidorowy wymieszać, doprawić solą, pieprzem cukrem i Tabasco. Tymianek umyć, osuszyć, oberwać listki, część odłożyć, resztę wmieszać do sosu. Olej rozgrzać na patelni i smażyć frykadelki z obu stron. Kotlety jagnięce obsmażać 4-5 minut. Doprawić solą, pieprzem i pozostałym tymiankiem. Sos podgrzać. Rozgrzać olej i opiekać kawałki sera na złoty kolor. Paprykę i pokrojoną w krążki cebulę również lekko obsmażyć i oprószyć pieprzem. Cytrynę pokroić w cząstki. Frykadelki, kotlety jagnięce, ser nakładać na talerze razem z papryką i krążkami cebuli. Dekorować pokrojoną cytryną, oliwkami i pietruszką. Podawać z sosem. Idealnym dodatkiem będzie chlebek pita. Czas przygotowania: 45 minut Jedna porcja zawiera: 4280 kJ/1022 kcal Wszystko o Grecji!