Greckie ciasto jogurtowe

Z pistacjami.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL
  • 200 g greckiego jogurtu śmietankowego
  • 100 g orzechów pistacjowych
  • 200 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 240 g cukru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z 2 cytryn
  • 125 g miodu
  • tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy Przygotowanie:

Masło, sól i cukier ubić za pomocą robota kuchennego na kremową masę, kolejno dodawać jajka. Posiekane pistacje wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Do masy dodać jogurt, a następnie mąkę. Wyrabiać za pomocą robota kuchennego. Formę (objętość 2 l) nasmarować tłuszczem i wysypać bułką. Nałożyć ciasto i wstawić do piekarnika rozgrzanego  do 200 st. Na 45-50 minut. Wyjąć, ostudzić, wybić z formy. Sok z cytryny podgrzać z miodem, skropić ciasto, posypać posiekanymi pistacjami.

Czas przygotowania: 75 minut

Jedna porcja zawiera: 1300 kJ/310 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas