Greckie ciasto jogurtowe
Z pistacjami.

Składniki:
- 200 g greckiego jogurtu śmietankowego
- 100 g orzechów pistacjowych
- 200 g miękkiego masła
- szczypta soli
- 240 g cukru
- 4 jajka
- 250 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z 2 cytryn
- 125 g miodu
- tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy
Przygotowanie:
Masło, sól i cukier ubić za pomocą robota kuchennego na kremową masę, kolejno dodawać jajka. Posiekane pistacje wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Do masy dodać jogurt, a następnie mąkę. Wyrabiać za pomocą robota kuchennego. Formę (objętość 2 l) nasmarować tłuszczem i wysypać bułką. Nałożyć ciasto i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Na 45-50 minut. Wyjąć, ostudzić, wybić z formy. Sok z cytryny podgrzać z miodem, skropić ciasto, posypać posiekanymi pistacjami.
Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 1300 kJ/310 kcal