Nie tylko pięknie pachnie wiosną. Napar z bzu to idealny sposób na przeziębienie
Lilak, hiacynty i bez. Te rośliny, jak żadne inne kojarzą nam się z wiosną. Jednak to ten ostatni ma wyjątkowe właściwości i powinien nas interesować nie tylko ze względu na wyjątkowo piękny zapach w ogrodzie.

Kwiat, który pomaga leczyć? Bez nie tylko oszałamia zapachem
Wiosna to czas, kiedy przyroda budzi się do życia, a wśród rozkwitających roślin uwagę przyciąga delikatny, ale kusząco słodki zapach kwiatów bzu czarnego.
Kojarzy nam się z polską wsią i piękną ozdobą wiosennych ogrodów, ale to nie wszystko, bo bez czarny od wieków wykorzystywany jest w ziołolecznictwie.
Napar z jego kwiatów to domowy środek wspomagający zdrowie, szczególnie w okresie przeziębień i osłabienia odporności.
Kwiaty bzu czarnego to prawdziwe bogactwo naturalnych składników, które przydadzą się nam o każdej porze roku. Zawierają przede wszystkim cenne flawonoidy, które działają przeciwutleniająco i uszczelniają naczynia krwionośne. Kwiaty bzu bogate są także w kwasy organiczne i garbniki - o działaniu ściągającym i przeciwbakteryjnym.
Nie brakuje też w nich olejków eterycznych, a także śluzów roślinnych, łagodzących stany zapalne gardła. Także zawartość witaminy C jest istotna.
Kiedy zbierać kwiaty bzu i jak sporządzić z nich napar?

Najlepszy moment na zbiór kwiatów bzu przypada na przełom maja i czerwca. Wtedy roślina kwitnie najobficiej, a jej kwiatostany są pełne cennych substancji i ich stężenie jest wtedy największe w roślinie.
Podczas zbioru należy jednak zwrócić uwagę na wygląd kwiatów. Powinny być całkowicie rozwinięte, suche i zbierane w słoneczny dzień, najlepiej przed południem, kiedy zawartość olejków eterycznych jest najwyższa.
Należy unikać zbierania kwiatów przy drogach i terenach zanieczyszczonych - najlepiej wybrać miejsca oddalone od cywilizacji.
Nie zbieramy kwiatów w podejrzane plamy i nadgryzionych przez owady.
Aby przygotować napar, potrzebujemy naprawdę niewiele:
- 1-2 łyżki suszonych kwiatów bzu zalać szklanką wrzątku,
- przykryć i parzyć przez 10-15 minut,
- przecedzić i pić ciepły napar 2-3 razy dziennie.
- Dla poprawy smaku można dodać miód lub sok z cytryny.
Domowy sposób na zdrowie. Pij na te dolegliwości

Napar z kwiatów bzu to jeden z najczęściej polecanych środków wspomagających leczenie przeziębień i grypy. Jego działanie obejmuje przedewszystkim przyspieszanie usuwania toksyn i obniżanie gorączki. Działa także przeciwzapalnie i przeciwwirusowo - wspomaga walkę z infekcjami górnych dróg oddechowych,
Taki napar jest również moczopędny, a więc w trakcie choroby wspiera pracę nerek i ułatwia oczyszczanie organizmu.
Napar działa także na górne drogi oddechowe. Łagodzi kaszel i ból gardła, a wszystko to dzięki zawartości śluzów roślinnych,
Dzięki flawonoidom i witaminie C organizm szybciej będzie się regenerował, a także taki napar warto pić profilaktycznie.