Reklama

Reklama

Gremolata - zdrowa posypka do mięs

To mieszanka drobno posiekanych ziół (zazwyczaj natki pietruszki, czasem w połączeniu z kolendrą lub bazylią) i aromatycznych dodatków, rozprowadzona w oliwie.

Wymyślili ją Włosi i pierwotnie używali do nacierania giczy cielęcej, którą następnie dusili w sosie z wina i pomidorów. Można ją jednak używać nie tylko do cielęciny - nadaje wspaniały aromat także piersi kurczaka, karkówce czy szynce. Można też smarować nią kanapki - świetnie komponuje się z żółtym serem i twarożkiem kanapkowym. 

Reklama

Jak zrobić gremolatę? W miseczce wymieszaj 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, skórkę otartą z 2 (sparzonych i wyszorowanych) cytryn, szczyptę mielonej ostrej papryki oraz sól i pieprz do smaku. Całość skrop 2-3 łyżkami oliwy i wymieszaj. 

Dlaczego warto ją jeść? Ma dużo witaminy C, więc użyta jako marynata do mięsa zwiększa wchłanianie zawartego w nim żelaza przez nasz organizm. A aliina zawarta w czosnku wzmacnia odporność na przeziębienie.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje