Grenadier w sosie koperkowym
Doskonały z ziemniakami i gotowanymi warzywami.

Składniki:
- 2 filety z grenadiera, - 3 łyżki masła, - 1 cytryna, - 1 łyżka mąki, - sól, pieprz, - sos: 1 szkl. wywaru warzywnego, - sok z 0.5 cytryny, - sól, pieprz, - 0.5 szkl. słodkiej śmietany, - 1 pęczek siekanego kopru, - 2 łyżki masła, - 1 łyżka mąki pszennej
Przygotowanie:
Grenadiera rozmrozić, umyć, przyprawić, skropić sokiem z cytryny i odstawić na 0.5 h. do lodówki. Po tym czasie obtoczyć rybę lekko w mące i usmażyć ją na maśle po 5 min. z każdej strony. Odstawić na 10 min. do nagrzanego do180 stopni C piekarnika. Z patelni zlać tłuszcz i zalać ją wywarem oraz śmietaną, dodać przyprawy , sok z cytryny. Zagęścić sos masłem i mąką. Rybę podawać z sosem, ziemniakami i gotowanymi warzywami.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!