Grillowana dynia na rukoli
Zdrowy, wartościowy posiłek.
Sposób przygotowania
1. Sałatka: dynię umyj i wytrzyj. Obetnij twarde końcówki, przekrój na pół i wydrąż pestki. Dynię pokrój w grubsze paski. Ułóż na blaszce, wyłożonej pergaminem. Obok połóż gałązki umytych pomidorów i przekrojoną na pół główkę czosnku. W miseczce wymieszaj 2 łyżki oleju arachidowego (lub oliwy) z utłuczoną w moździerzu kolendrą, gałką muszkatołową i ew. szczyptą soli. Przyprawionym olejem posmaruj z każdej strony warzywa. Piecz w 180 st. przez 30-40 minut (co ok. 10 min skrapiaj je wodą).
2. Umyj i osusz rukolę. Rozłóż ją na talerzach. W słoiku energicznie wymieszaj sos: oliwę z octem, solą i pieprzem.
3. Wyjmij warzywa z piekarnika. Z dyni obetnij skórkę i obsmaż ją z obu stron na suchej patelni grillowej. Dynię rozłóż na rukoli, udekoruj pomidorkami i wyjętymi z łupinek ząbkami czosnku. Skrop sosem i od razu podawaj. Dobrym dodatkiem do sałatki może być chudy twaróg - pokruszony na kawałki i wymieszany ze szczypiorkiem.