Grillowana dynia na rukoli

Zdrowy, wartościowy posiłek.

Składniki

  • 1 mała dynia piżmowa
  • 4 garście rukoli
  • 1 główka czosnku
  • 2-3 gałązki pomidorków
  • 1 łyżeczka ziarenek kolendry
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej lub kminku
  • olej arachidowy

Składniki - sos

  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sól, np. morska
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Sałatka: dynię umyj i wytrzyj. Obetnij twarde końcówki, przekrój na pół i wydrąż pestki. Dynię pokrój w grubsze paski. Ułóż na blaszce, wyłożonej pergaminem. Obok połóż gałązki umytych pomidorów i przekrojoną na pół główkę czosnku. W miseczce wymieszaj 2 łyżki oleju arachidowego (lub oliwy) z utłuczoną w moździerzu kolendrą, gałką muszkatołową i ew. szczyptą soli. Przyprawionym olejem posmaruj z każdej strony warzywa. Piecz w 180 st. przez 30-40 minut (co ok. 10 min skrapiaj je wodą).

2. Umyj i osusz rukolę. Rozłóż ją na talerzach. W słoiku energicznie wymieszaj sos: oliwę z octem, solą i pieprzem. 

3. Wyjmij warzywa z piekarnika. Z dyni obetnij skórkę i obsmaż ją z obu stron na suchej patelni grillowej. Dynię rozłóż na rukoli, udekoruj pomidorkami i wyjętymi z łupinek ząbkami czosnku. Skrop sosem i od razu podawaj. Dobrym dodatkiem do sałatki może być chudy twaróg - pokruszony na kawałki i wymieszany ze szczypiorkiem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje