Grillowane brzoskwinie w miodzie

W lecie możesz przygotować je na grillu, w zimie na patelni do grillowania.

Brzoskwinie
Brzoskwinie123RF/PICSEL

Składniki:

  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 4 twarde, dojrzałe  brzoskwinie
  • łyżka  oleju roślinnego
  • serek mascarpone lub lody  waniliowe
  • opcjonalnie  do dekoracji garść  posiekanych orzechów

Przygotowanie:

1. Wymieszaj w niewielkim garnku miód oraz sok z cytryny. Dodaj gałązki tymianku i gotuj na małym ogniu przez 3 minuty, cały czas mieszając. Zdejmij garnek z ognia, przykryj i odstaw na 15-20 minut. Następnie przecedź sos i wyciągnij tymianek.

2. Przygotuj brzoskwinie tuż przed podaniem deseru. Przekrój na pół, wrzuć do miski i skrop je olejem. Wymieszaj, najlepiej dłońmi, by olej dobrze oblepił owoce. Następnie rozgrzej patelnię do grillowania.

3. Ułóż brzoskwinie na gorącej patelni, przeciętą stroną w dół. Grilluj je przez 4-5 minut, po czym przewróć na drugą stronę. Grilluj do momentu, aż zmiękną, ale nie będą się rozpadać.

4. Przełóż owoce na talerz, polej sosem i zwieńcz łyżką serka mascarpone lub gałką lodów waniliowych. Udekoruj posiekanymi orzechami, ewentualnie drobnymi listkami tymianku.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas