Grillowane brzoskwinie w miodzie
W lecie możesz przygotować je na grillu, w zimie na patelni do grillowania.
Składniki:
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 gałązki świeżego tymianku
- 4 twarde, dojrzałe brzoskwinie
- łyżka oleju roślinnego
- serek mascarpone lub lody waniliowe
- opcjonalnie do dekoracji garść posiekanych orzechów
Przygotowanie:
1. Wymieszaj w niewielkim garnku miód oraz sok z cytryny. Dodaj gałązki tymianku i gotuj na małym ogniu przez 3 minuty, cały czas mieszając. Zdejmij garnek z ognia, przykryj i odstaw na 15-20 minut. Następnie przecedź sos i wyciągnij tymianek.
2. Przygotuj brzoskwinie tuż przed podaniem deseru. Przekrój na pół, wrzuć do miski i skrop je olejem. Wymieszaj, najlepiej dłońmi, by olej dobrze oblepił owoce. Następnie rozgrzej patelnię do grillowania.
3. Ułóż brzoskwinie na gorącej patelni, przeciętą stroną w dół. Grilluj je przez 4-5 minut, po czym przewróć na drugą stronę. Grilluj do momentu, aż zmiękną, ale nie będą się rozpadać.
4. Przełóż owoce na talerz, polej sosem i zwieńcz łyżką serka mascarpone lub gałką lodów waniliowych. Udekoruj posiekanymi orzechami, ewentualnie drobnymi listkami tymianku.