Grillowane części kurczaka z ziemniakami w rozmarynie
Aromatyczne i smaczne.

Składniki dla 4 osób:
- 8 dramstików (po ok. 110 g), - 8 skrzydełek (po 100 g), - sól, - pieprz, - 2 cebule, - 3 gałązki oregano, - 2-3 łyżki musztardy, - 5-6 łyżek oliwy z oliwek, - 1 kg małych ziemniaków, - 6 ząbków czosnku, - 2 gałązki rozmarynu, - pomidory koktajlowe do dekoracji, - folia aluminiowa, - tacki do grillowania
Przygotowanie:
Części kurczaka umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Cebulę obrać i utrzeć. Oregano umyć, osuszyć, odłożyć trochę do dekoracji. Z reszty oberwać listki i grubo posiekać. Cebulę, oregano, musztardę zmieszać z 1 łyżką oleju. Tą pastą natrzeć mięso, przykryć i odstawić na około dwie godziny do lodówki. Ziemniaki dokładnie umyć, osuszyć poprzekrawać wzdłuż. Czosnek obrać, przekroić. Rozmaryn umyć i odłożyć trochę do dekoracji, listki oberwać i posiekać. Ziemniaki układać na blasze wyłożonej folią aluminiową i przyprawić solą i pieprzem. Dodać oliwę z oliwek, rozmaryn i czosnek. W rozgrzanym piekarniku (200 st. C) piec ziemniaczki przez godzinę. W trakcie pieczenia obrócić. Części kurczaka układać na tackach do grillowania i opiekać na rozgrzanym grillu przez 20-30 minut. Podawać z pieczonymi ziemniakami, pomidorami koktajlowymi, dekorować pozostałymi ziołami. Czas przygotowania 75 minut Jedna porcja zawiera 2940 kJ/702 kcal
Znasz lepszy przepis? Przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!