Reklama

Reklama

Grillowane części kurczaka z ziemniakami w rozmarynie

Aromatyczne i smaczne.

Składniki dla 4 osób:

Reklama

- 8 dramstików (po ok. 110 g),
- 8 skrzydełek (po 100 g),
- sól,
- pieprz,
- 2 cebule,
- 3 gałązki oregano,
- 2-3 łyżki musztardy,
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 kg małych ziemniaków,
- 6 ząbków czosnku,
- 2 gałązki rozmarynu,
- pomidory koktajlowe do dekoracji,
- folia aluminiowa,
- tacki do grillowania

Przygotowanie:

Części kurczaka umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Cebulę obrać i utrzeć. Oregano umyć, osuszyć, odłożyć trochę do dekoracji. Z reszty oberwać listki i grubo posiekać. Cebulę, oregano, musztardę zmieszać z 1 łyżką oleju. Tą pastą natrzeć mięso, przykryć i odstawić na około dwie godziny do lodówki.
Ziemniaki dokładnie umyć, osuszyć poprzekrawać wzdłuż. Czosnek obrać, przekroić. Rozmaryn umyć i odłożyć trochę do dekoracji, listki oberwać i posiekać. Ziemniaki układać na blasze wyłożonej folią aluminiową i przyprawić solą i pieprzem. Dodać oliwę z oliwek, rozmaryn i czosnek. W rozgrzanym piekarniku (200 st. C) piec ziemniaczki przez godzinę. W trakcie pieczenia obrócić. Części kurczaka układać na tackach do grillowania i opiekać na rozgrzanym grillu przez 20-30 minut. Podawać z pieczonymi ziemniakami, pomidorami koktajlowymi, dekorować pozostałymi ziołami.
Czas przygotowania 75 minut
Jedna porcja zawiera 2940 kJ/702 kcal

Znasz lepszy przepis? Przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: grill | drób | kurczak

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje