Grillowane szaszłyki z krewetkami
Szaszłyki to prosty i smaczny sposób na próbowanie przeróżnych połączeń warzyw, mięs oraz warzyw. Danie to najczęściej składa się z drobiu, karkówki lub ryby nabitej na szpikulec w towarzystwie dodatków. Jeżeli jednak chcemy poczuć się jak prawdziwi mistrzowie grillowania, warto wypróbować przepis na grillowane szaszłyki z krewetkami, warzywami i ananasem z dodatkiem ostrego sosu.

Składniki
- 20 krewetek surowych, oczyszczonych i obranych
- 1/2 ananasa
- 1 cebula czerwona
- 2 szalotki
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- kilka łyżek oleju
- 100 ml sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki chili
- sól, pieprz
- sos np. Carolina Reaper Roleski
- limonki do podania
Sposób przygotowania
1. Krewetki dokładnie myjemy i suszymy, obieramy cebulę.
2. Papryki, ananasa i cebule kroimy w mniejsze kawałki, przekładamy do miski razem z krewetkami. Mieszamy z olejem, sosem sojowym i chili. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie nacieramy i odstawiamy do lodówki do zamarynowania na 1 godz.
3. Składniki nadziewamy na metalowe szaszłyki w dowolnej kolejności i grillujemy kilka minut z każdej strony (na patelni grillowej lub w piekarniku). Podajemy z ostrym ostrym sosem i skrapiamy