Reklama

Reklama

Grillowane szaszłyki z krewetkami

Szaszłyki to prosty i smaczny sposób na próbowanie przeróżnych połączeń warzyw, mięs oraz warzyw. Danie to najczęściej składa się z drobiu, karkówki lub ryby nabitej na szpikulec w towarzystwie dodatków. Jeżeli jednak chcemy poczuć się jak prawdziwi mistrzowie grillowania, warto wypróbować przepis na grillowane szaszłyki z krewetkami, warzywami i ananasem z dodatkiem ostrego sosu.

Składniki dla: 10 sztuk

Składniki

  • 20 krewetek surowych, oczyszczonych i obranych
  • 1/2 ananasa
  • 1 cebula czerwona
  • 2 szalotki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • kilka łyżek oleju
  • 100 ml sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki chili
  • sól, pieprz
  • sos np. Carolina Reaper Roleski
  • limonki do podania

Sposób przygotowania

1. Krewetki dokładnie myjemy i  suszymy, obieramy cebulę.

Reklama

2. Papryki, ananasa i cebule kroimy w mniejsze kawałki, przekładamy do miski razem z krewetkami. Mieszamy z olejem, sosem sojowym i chili. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie nacieramy i odstawiamy do lodówki do zamarynowania na 1 godz.

3. Składniki nadziewamy na metalowe szaszłyki w dowolnej kolejności i grillujemy kilka minut z każdej strony (na patelni grillowej lub w piekarniku). Podajemy z ostrym ostrym sosem  i skrapiamy 

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje