Grillowane szaszłyki z kurczaka
Pyszne i pożywne danie.
Sposób przygotowania
1. Wymieszaj składniki marynaty. Mięso pokrój w kostkę i przełóż do miski. Zalej je marynatą, wymieszaj i wstaw do lodówki na minimum godzinę (maksymalnie na osiem godzin).
2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C, ustawiając go na funkcję grillowania.
3. Papryki pokrój na duże kawałki. Przygotuj 8 szpadek do szaszłyków i zacznij nakładać na nie składniki - na zmianę mięso i paprykę. Ułóż szpadki na brzegach metalowej formy i włóż do piekarnika. Piecz 10 minut, po czym obróć szaszłyki na drugą stronę. Piecz jeszcze 10 minut. Jeśli nie zrumieniają się odpowiednio, na ostatnie 5 minut przełącz piekarnik na funkcję termoobiegu.
4. Podawaj szaszłyki posypane natką pietruszki, z dipem jogurtowym i gotowanymi ziemniakami.