Grillowane szaszłyki z kurczaka

Pyszne i pożywne danie.

Szaszłyki
Szaszłyki123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj składniki marynaty. Mięso pokrój w kostkę i przełóż do miski. Zalej je marynatą, wymieszaj i wstaw do lodówki na minimum godzinę (maksymalnie na osiem godzin). 

2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C, ustawiając go na funkcję grillowania. 

3. Papryki pokrój na duże kawałki. Przygotuj 8 szpadek do szaszłyków i zacznij nakładać na nie składniki - na zmianę mięso i paprykę. Ułóż szpadki na brzegach metalowej formy i włóż do piekarnika. Piecz 10 minut, po czym obróć szaszłyki na drugą stronę. Piecz jeszcze 10 minut. Jeśli nie zrumieniają się odpowiednio, na ostatnie 5 minut przełącz piekarnik na funkcję termoobiegu. 

4. Podawaj szaszłyki posypane natką pietruszki, z dipem jogurtowym i gotowanymi ziemniakami.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas