Grillowane szaszłyki z kurczaka
Pyszne i pożywne danie.

Składniki
- 2 duże piersi z kurczaka (600 g)
- 3 papryki: czerwona, zielona i żółta
- natka pietruszki
- marynata
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku, rozgniecionego
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki rozmarynu (świeżego lub suszonego)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Wymieszaj składniki marynaty. Mięso pokrój w kostkę i przełóż do miski. Zalej je marynatą, wymieszaj i wstaw do lodówki na minimum godzinę (maksymalnie na osiem godzin). 2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C, ustawiając go na funkcję grillowania. 3. Papryki pokrój na duże kawałki. Przygotuj 8 szpadek do szaszłyków i zacznij nakładać na nie składniki - na zmianę mięso i paprykę. Ułóż szpadki na brzegach metalowej formy i włóż do piekarnika. Piecz 10 minut, po czym obróć szaszłyki na drugą stronę. Piecz jeszcze 10 minut. Jeśli nie zrumieniają się odpowiednio, na ostatnie 5 minut przełącz piekarnik na funkcję termoobiegu. 4. Podawaj szaszłyki posypane natką pietruszki, z dipem jogurtowym i gotowanymi ziemniakami.