Grillowane żeberka i nadziewana cukinia
Z letniego menu.

Składniki dla 4 osób:
- 1 łyżka średnioostrej musztardy, - 2 łyżki miodu, - 4 grube żeberka wieprzowe (po ok. 130 g), - sól, - pieprz, - 2 średnie cukinie, - 150 g pomidorów, - 1 ząbek czosnku, - 1 cała cytryna, - 2 łyżki oliwy z oliwek, - folia aluminiowa,
Przygotowanie:
Musztardę i miód wymieszać. Żeberka umyć i osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Kłaść na rozgrzanym grillu i opiekać 20 minut od czasu do czasu obracając i kilkakrotnie smarując pastą z miodu i musztardy. Cukinię umyć i przepołowić. Obie połówki trzy razy naciąć wzdłuż i położyć na folii aluminiowej. Pomidory umyć, pokroić w plasterki i włożyć do ponacinanych cukinii. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić. Cytrynę umyć w ciepłej wodzie, wytrzeć do sucha a następnie zetrzeć z niej skórkę na tarce. Czosnek, skórkę z cytryny i oliwę z oliwek wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać cukinię a następnie grillować 10 minut. Doskonale smakuje ze świeża sałatą, bagietką i różnymi dipami.
Czas przygotowania 30 minut Jedna porcja zawiera 1840 kJ/439 kcal
Znasz lepszy przepis? Przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!