Reklama

Reklama

Grillowane żeberka i nadziewana cukinia

Z letniego menu.

Składniki dla 4 osób:

Reklama

- 1 łyżka średnioostrej musztardy,
- 2 łyżki miodu,
- 4 grube żeberka wieprzowe (po ok. 130 g),
- sól,
- pieprz,
- 2 średnie cukinie,
- 150 g pomidorów,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 cała cytryna,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- folia aluminiowa,

Przygotowanie:

Musztardę i miód wymieszać. Żeberka umyć i osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Kłaść na rozgrzanym grillu i opiekać 20 minut od czasu do czasu obracając i kilkakrotnie smarując pastą z miodu i musztardy. Cukinię umyć i przepołowić. Obie połówki trzy razy naciąć wzdłuż i położyć na folii aluminiowej. Pomidory umyć, pokroić w plasterki i włożyć do ponacinanych cukinii. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić. Cytrynę umyć w ciepłej wodzie, wytrzeć do sucha a następnie zetrzeć z niej skórkę na tarce. Czosnek, skórkę z cytryny i oliwę z oliwek wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać cukinię a następnie grillować 10 minut.
Doskonale smakuje ze świeża sałatą, bagietką i różnymi dipami.

Czas przygotowania 30 minut
Jedna porcja zawiera 1840 kJ/439 kcal

Znasz lepszy przepis? Przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: grill | żeberka | cukinia | wieprzowina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje