Reklama

Reklama

Grillowanie w stylu wege

Lato w pełni, podobnie jak sezon grillowy. Choć na większości rusztów w Polsce nadal króluje mięso, rośnie liczba osób korzystających z wegańskich alternatyw. Wypróbuj przepisy na szybkie i proste dania w tym stylu, polecane przez szefową kuchni Adrianę Marczewską wraz z Biedronką!

Roślinna dieta cieszy się rosnącą popularnością wśród konsumentów na całym świecie, a wraz z nią - alternatywy popularnych produktów spożywczych, takie jak sosy, warzywne burgery, kiełbaski czy pasty. Po wegańskie odpowiedniki coraz częściej sięgają nie tylko weganie, lecz także osoby na co dzień spożywające mięso, jednak ciekawe nowych trendów i smaków. Po wszystkie te produkty kiedyś trzeba było jechać do specjalistycznych sklepów, a dziś są dostępne na wyciągnięcie ręki, np. w każdej z ponad 3 tysięcy Biedronek na terenie całego kraju.

O fenomenie diety roślinnej oraz ulubionych przepisach grillowych opowiada szefowa kuchni Adriana Marczewska: - Dawniej dieta roślinna kojarzyła się z rezygnacją z ulubionych smaków oraz momentów, takich jak gotowanie z rodziną lub grill zdominowany przez mięso. Dziś coraz więcej Polaków zdaje sobie sprawę, że kuchnia wegańska to już nie tylko warzywa i owoce. Warzywne burgery i kiełbaski trudno odróżnić w smaku od mięsnych. Do tego dania roślinne przygotujemy łatwiej i szybciej niż potrawy kuchni tradycyjnej. Wegańskie produkty są obecnie tanie oraz łatwo dostępne.

Reklama

Wegańskie specjały są zawsze pod ręką we wszystkich sklepach sieci Biedronka. Na półkach w całej Polsce znajdują m.in. się burgery, kiełbaski, bio tofu, racuchy, sosy czy przekąski, które idealnie nadadzą się na bezmięsnego grilla. Choć podstawą wegańskiej kuchni są warzywa oraz owoce, to dzięki dodatkom wakacyjna kolacja będzie kolorowa, pełna rozmaitości i zaskoczy smakiem największych zwolenników mięsnych potraw. Wegańskie alternatywy to także gwarancja zdrowego posiłku - burgery dostępne w sklepach sieci nie zawierają barwników, aromatów i konserwantów. Są za to naturalnym źródłem białka oraz innych składników, niezbędnych w bezmięsnej diecie. Jako dodatek warto wykorzystać wegańskie sosy z oferty Biedronki - czosnkowy i tatarski. W nowej ofercie sieci pojawi się na początku sierpnia także wegański majonez sałatkowy, odpowiedni nie tylko dla wegan, ale również dla osób chorych na celiakię lub nietolerujących glutenu. Na deser pasują czipsy z buraka i szpinaku oraz racuchy z jagodami i truskawkami.

Burger z buraka z szybkimi letnimi piklami, ziołowym majonezem i grillowanym pomidorem

Składniki - podstawowe:

  • 4 burgery z burakami, np. Go Vege
  • 4 okrągłe bułki, np. burgerowe lub wiejskie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duży pomidor
  • 6 łyżek majonezu, np. Go Vege
  • kilka gałązek natki, koperku i szczypiorku
  • 3 ogórki gruntowe
  • 1 kalarepa
  • 1 marchewka

Składniki - zaprawa do szybkich pikli:

  • 2 ziela angielskie
  • 2 listki laurowe
  • 1 goździk
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 300 ml wody

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj szybkie pikle: Ogórki pokrój na cieniutkie plasterki (możesz to zrobić za pomocą obieraczki do warzyw), kalarepkę obierz i pokrój na cienkie zapałki, marchewkę obierz i pokrój na cienkie plasterki. Wszystkie pokrojone warzywa umieść w szklanym słoiku lub metalowej misce. Zagotuj wodę z octem i dodaj pozostałe składniki zaprawy (liście laurowe, goździk, czosnek, ziele, cukier i sól). Zagotuj całość i zalej warzywa. Takie szybkie pikle będą gotowe już po 15 minutach, ale możesz przechowywać je w lodówce nawet dwa tygodnie.

2. Wszystkie zioła dokładnie posiekaj i wymieszaj z majonezem. Burgery z buraka posmaruj oliwą i grilluj 7-8 minut z każdej strony (najlepiej wykorzystać do tego tackę aluminiową). Pod koniec grillowania burgerów zrumień na ruszcie przecięte wzdłuż bułki i pokrojonego w grube plastry pomidora. Pora złożyć burgera! Na dolnej połówce bułki rozsmaruj majonez, połóż odciśnięte z zaprawy pikle, grillowanego burgera i pomidora. Całość zamknij posmarowaną ziołowym majonezem połówką bułki. Gotowe!

Gyros tofu w tortilli z marynowanym grillowanym tofu, falafelem, kukurydzą, warzywami i wegańskim sosem tzatzyki

Składniki

  • 4 pszenne tortille
  • 2 opakowania naturalnie wędzonego tofu, np. Go Vege
  • 1 opakowanie Falafel, np. Go Vege
  • sos czosnkowy, np. Go Vege
  • 2 ogórki gruntowe
  • 3 gałązki koperku
  • 1 opakowanie mix sałat, np. z rukolą
  • 1 pomidor
  • 2 czerwona cebula
  • 2 kolby kukurydzy
  • 5 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ¼ łyżeczki: cynamonu, suszonego czosnku, papryki, suszonego oregano i kuminu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj marynatę do tofu: 3 łyżki oliwy wymieszaj z suszonymi przyprawami, musztardą, koncentratem i sosem sojowym. Tofu pokrój w plasterki o grubości 1 cm. Marynuj w przygotowanym sosie przez minimum 15 minut (może to być nawet cała noc).

2. Przygotuj wegańskie tzatzyki - czosnkowy sos wymieszaj ze startym na tarce ogórkiem i posiekanym koperkiem.

3. Na tacce aluminiowej grilluj tofu oraz falafele około 10-12 minut z dwóch stron. Kukurydzę posmaruj oliwą z oliwek, posól i grilluj około 10-12 minut (obracaj ją kilka razy w trakcie grillowania). Ostrym nożem odetnij ziarenka z kolby kukurydzy (najlepiej postawić ją pionowo na desce). Pomidora pokrój w kostkę, cebulę w piórka i wymieszaj z sałatami. Na grillu opiecz z 2 stron tortille (1-2 minuty). Połówkę tortilli posmaruj sosem tzatzyki, wyłóż na nią sałaty z pomidorem i cebulą, kukurydzę oraz plasterki tofu i/ lub grillowanych falafeli, przykryj drugą połówką tortilli i przekrój na pół. To danie możesz również podać w formie pysznego rulonu z grillowanej tortilli lub sałatki z kawałkami tortilli serwowanymi obok! Smacznego.

materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy