Reklama

Grillowany bakłażan w sosie miętowym

Szukasz pomysłu na błyskawiczne warzywne danie z grilla? Ten bakłażan świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska, lekki obiad lub kolacja. Dodatek mięty i cytryny sprawi, że w banalnie prosty sposób poczujesz klimat wakacji nad Morzem Śródziemnym!

Składniki podstawowe

  • 1 duży bakłażan
  • olej do posmarowania bakłażana
  • 10 pomidorków koktajlowych

Składniki na sos

  • duża garść liści świeżej mięty
  • 1 mały, roślinny jogurt naturalny
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • sok z ½ limonki lub cytryny + skórka z cytryny
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Bakłażana pokrój w grube plastry i posmaruj olejem z dwóch stron. Ułóż na grillu lub na patelni i smaż z obu stron. Na koniec dorzuć pomidorki koktajlowe (w całości lub przekrojone na pół).

Do naczynia wrzuć poszatkowaną miętę oraz pozostałe składniki na sos (z wyjątkiem skórki z cytryny), zblenduj i dopraw do smaku.

Zetrzyj skórkę z cytryny na tarce o grubych oczkach. 

Bakłażana ułóż na talerzu, polej sosem i posyp skórką z cytryny.

Przepis pochodzi z książki "Misa Mocy 2. Dieta eliminacyjna i dla alergików":

* * *

Zobacz również:

Reklama

Fragment książki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy