Grillowany bakłażan w sosie miętowym

Szukasz pomysłu na błyskawiczne warzywne danie z grilla? Ten bakłażan świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska, lekki obiad lub kolacja. Dodatek mięty i cytryny sprawi, że w banalnie prosty sposób poczujesz klimat wakacji nad Morzem Śródziemnym!

Grillowany bakłażan w sosie miętowym
Grillowany bakłażan w sosie miętowymmateriały prasowe

Sposób przygotowania:

Bakłażana pokrój w grube plastry i posmaruj olejem z dwóch stron. Ułóż na grillu lub na patelni i smaż z obu stron. Na koniec dorzuć pomidorki koktajlowe (w całości lub przekrojone na pół).

Do naczynia wrzuć poszatkowaną miętę oraz pozostałe składniki na sos (z wyjątkiem skórki z cytryny), zblenduj i dopraw do smaku.

Zetrzyj skórkę z cytryny na tarce o grubych oczkach.

Bakłażana ułóż na talerzu, polej sosem i posyp skórką z cytryny.

Przepis pochodzi z książki "Misa Mocy 2. Dieta eliminacyjna i dla alergików":

Okładka książki "Misa Mocy 2. Dieta eliminacyjna i dla alergików"
Okładka książki "Misa Mocy 2. Dieta eliminacyjna i dla alergików"

* * *

Zobacz również:

Fragment książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas