Grillowany bakłażan w sosie miętowym
Szukasz pomysłu na błyskawiczne warzywne danie z grilla? Ten bakłażan świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska, lekki obiad lub kolacja. Dodatek mięty i cytryny sprawi, że w banalnie prosty sposób poczujesz klimat wakacji nad Morzem Śródziemnym!

Składniki
podstawowe
- 1 duży bakłażan
- olej do posmarowania bakłażana
- 10 pomidorków koktajlowych
na sos
- duża garść liści świeżej mięty
- 1 mały, roślinny jogurt naturalny
- ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- sok z ½ limonki lub cytryny + skórka z cytryny
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Bakłażana pokrój w grube plastry i posmaruj olejem z dwóch stron. Ułóż na grillu lub na patelni i smaż z obu stron. Na koniec dorzuć pomidorki koktajlowe (w całości lub przekrojone na pół).
Do naczynia wrzuć poszatkowaną miętę oraz pozostałe składniki na sos (z wyjątkiem skórki z cytryny), zblenduj i dopraw do smaku.
Zetrzyj skórkę z cytryny na tarce o grubych oczkach.
Bakłażana ułóż na talerzu, polej sosem i posyp skórką z cytryny.
Przepis pochodzi z książki "Misa Mocy 2. Dieta eliminacyjna i dla alergików":

* * *Zobacz również: