Grillowany mintaj z sałatką panzanella

Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Wyłóż półkę papierem do pieczenia.

Grillowany mintaj z sałatką panzanella
Grillowany mintaj z sałatką panzanellaPicsel123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 4 filety mintaja, po 150 g
  • czerwona i żółta papryka
  • 2 szklanki różyczek brokułu
  • czerwona cebula
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej, zblanszowanej
  • 4 kromki chleba
  • ząbek czosnku, przekrojony na pół
  • 1/2 szklanki listków bazylii
  • łyżeczka kaparów
  • łyżka octu balsamicznego

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Wyłóż półkę papierem do pieczenia. 2. Pokrój na spore kawałki papryki i cebulę. Wrzuć do miski, dodaj brokuły i pomidory. Wymieszaj je z 2 łyżkami oliwy. Ułóż warzywa na półce i piecz 20-25 minut. Potem dodaj fasolkę i piecz jeszcze 5 minut. Wyjmij warzywa, przykryj, aby nie wystygły.

3. Wyłóż półkę nowym papierem do pieczenia i ułóż na nim rybę. Skrop oliwą. Piecz 10-12 minut, następnie wyjmij i przykryj, aby doszła.

4. Przestaw piekarnik na funkcję grillowania. Kromki chleba natrzyj połówkami czosnku i skrop oliwą. Włóż do piekarnika i podgrzewaj po minucie z obu stron. Przełóż na talerz. Gdy ostygną, podziel na kawałki.

5. Przełóż do miski warzywa, podpieczony chleb, bazylię i kapary. Dodaj resztę oliwy i ocet balsamiczny. Wymieszaj. Wyłóż sałatkę na talerze, na wierzchu ułóż rybę.

Ciasto z pianką i malinamiTV Interia
Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas