Grillowany mintaj z sałatką panzanella
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Wyłóż półkę papierem do pieczenia.
Składniki na 4 porcje:
- 4 filety mintaja, po 150 g
- czerwona i żółta papryka
- 2 szklanki różyczek brokułu
- czerwona cebula
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1/4 szklanki oliwy
- 100 g zielonej fasolki szparagowej, zblanszowanej
- 4 kromki chleba
- ząbek czosnku, przekrojony na pół
- 1/2 szklanki listków bazylii
- łyżeczka kaparów
- łyżka octu balsamicznego
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Wyłóż półkę papierem do pieczenia. 2. Pokrój na spore kawałki papryki i cebulę. Wrzuć do miski, dodaj brokuły i pomidory. Wymieszaj je z 2 łyżkami oliwy. Ułóż warzywa na półce i piecz 20-25 minut. Potem dodaj fasolkę i piecz jeszcze 5 minut. Wyjmij warzywa, przykryj, aby nie wystygły.
3. Wyłóż półkę nowym papierem do pieczenia i ułóż na nim rybę. Skrop oliwą. Piecz 10-12 minut, następnie wyjmij i przykryj, aby doszła.
4. Przestaw piekarnik na funkcję grillowania. Kromki chleba natrzyj połówkami czosnku i skrop oliwą. Włóż do piekarnika i podgrzewaj po minucie z obu stron. Przełóż na talerz. Gdy ostygną, podziel na kawałki.
5. Przełóż do miski warzywa, podpieczony chleb, bazylię i kapary. Dodaj resztę oliwy i ocet balsamiczny. Wymieszaj. Wyłóż sałatkę na talerze, na wierzchu ułóż rybę.