Groch bez tajemnic
Sprawdzone rady gospodyń domowych.
1. Przed przygotowaniem mrożonego zielonego groszku blanszuj go we wrzątku przez minutę, następnie przełóż do bardzo zimnej wody (możesz dodać do niej lodu) na 2 minuty. Dzięki temu groszek zachowa swój intensywny kolor i będzie bardziej sprężysty.
2. Mus groszkowy może być oryginalnym dodatkiem do drugiego dania lub może zastąpić porcję ziemniaków.
3. Groch suszony najlepiej przed przygotowaniem zupy moczyć kilka godzin w przegotowanej wodzie. Jeśli jednak robisz zupę z ziarenek krojonych na pół, nie musisz go namaczać, tylko od razu wrzucasz do zupy.
4. Mus groszkowy możesz zrobić nie tylko z zielonego groszku, ale także z łuskanego. Po ugotowaniu zmiksuj go, dodaj nieco oleju sezamowego, pieprz, sól i zioła, np. czosnek niedźwiedzi lub majeranek. Pastę przechowuj nawet tydzień w lodówce.