1. Przed przygotowaniem mrożonego zielonego groszku blanszuj go we wrzątku przez minutę, następnie przełóż do bardzo zimnej wody (możesz dodać do niej lodu) na 2 minuty. Dzięki temu groszek zachowa swój intensywny kolor i będzie bardziej sprężysty.
2. Mus groszkowy może być oryginalnym dodatkiem do drugiego dania lub może zastąpić porcję ziemniaków.
3. Groch suszony najlepiej przed przygotowaniem zupy moczyć kilka godzin w przegotowanej wodzie. Jeśli jednak robisz zupę z ziarenek krojonych na pół, nie musisz go namaczać, tylko od razu wrzucasz do zupy.
4. Mus groszkowy możesz zrobić nie tylko z zielonego groszku, ale także z łuskanego. Po ugotowaniu zmiksuj go, dodaj nieco oleju sezamowego, pieprz, sól i zioła, np. czosnek niedźwiedzi lub majeranek. Pastę przechowuj nawet tydzień w lodówce.