Grochówka po chłopsku

Niektórym grochówka kojarzy się z kuchnią wojskową, innym ze szkolną stołówką, a jeszcze innym - z tradycyjnym smakiem z dzieciństwa. Jedno jest pewne, ta zupa smakuje rewelacyjnie.

Zaspokoi nawet największy głód
Zaspokoi nawet największy głód123RF/PICSEL

1. Groch opłukujemy na sicie, umieszczamy w misce i zalewamy zimną wodą. Pozostawiamy na całą noc.

2. Odlewamy wodę, w której moczył się groch, przesypujemy go do garnka i zalewamy świeżą wodą, zagotowujemy. Gotujemy do miękkości na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając.

3. W osobnym, dużym garnku umieszczamy żeberka wraz z zielem angielskim i listkami laurowymi, zalewamy 1,5 l wody, gotujemy, po upływie ok. 40 minut dodajemy pokrojone ziemniaki i marchewkę, solimy, gotujemy wszystko razem godzinę, aż mięso i pozostałe składniki staną się miękkie. 

4. Cebulę kroimy, podsmażamy do zeszklenia, dodajemy ją do zupy.

5. Podsmażamy pokrojony drobno boczek i kiełbasę pokrojoną w plasterki, dodajemy do zupy, dodajemy też ugotowany groch razem z wodą z gotowania oraz przeciśnięty przez praskę/rozdrobniony czosnek. Doprawiamy całość. Podajemy z pieczywem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas