Grochówka z ciecierzycą
Jesienna zupa.
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 marchewki
- 2-3 duże ziemniaki
- 1 kawałek selera (ok. 20 dag)
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki pszennej
- 5 szkl. bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- mielona słodka papryka
- sól, pieprz
- kilka połówek suszonych pomidorów i szczypiorek do dekoracji
Przygotowanie:
1. Warzywa obierz, opłucz. Cebulę posiekaj, pozostałe jarzyny pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę. Oprósz ją mąką i zasmaż. Dodaj koncentrat pomidorowy. Smaż jeszcze przez chwilę. Do zasmażki dołóż pokrojone warzywa (bez ziemniaków). Zalej bulionem.
2. Zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj 10 minut. Wrzuć ziemniaki, gotuj kolejne 10 minut. Dołóż osączoną ciecierzycę. Przypraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Zupę rozlej do talerzy, udekoruj suszonymi pomidorami i szczypiorkiem.