Reklama

Reklama

Grochówka z ciecierzycą

Jesienna zupa.

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 marchewki
  • 2-3 duże ziemniaki
  • 1 kawałek selera (ok. 20 dag)
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 5 szkl. bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • mielona słodka papryka
  • sól, pieprz
  • kilka połówek suszonych pomidorów i szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie:

1. Warzywa obierz, opłucz. Cebulę posiekaj, pozostałe jarzyny pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę. Oprósz ją mąką i zasmaż. Dodaj koncentrat pomidorowy. Smaż jeszcze przez chwilę. Do zasmażki dołóż pokrojone warzywa (bez ziemniaków). Zalej bulionem.

2. Zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj 10 minut. Wrzuć ziemniaki, gotuj kolejne 10 minut. Dołóż osączoną ciecierzycę. Przypraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Zupę rozlej do talerzy, udekoruj suszonymi pomidorami i szczypiorkiem.

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje