Grochówka z szynką
Sycąca i smaczna. Świetnie rozgrzewa w chłodne dni.

Składniki
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- ok. 450-500 g grochu łupanego
- 400 g szynki w kawałku
- sól i pieprz
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- pół selera
- 2 ząbki czosnku
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki oleju
- majeranek
Sposób przygotowania
Groch moczyć w zimnej wodzie przez całą noc. Odcedzić, przepłukać i zalać w garnku zimną wodą (1,5 l), dodać odrobinę masła i zagotować. Gotować do momentu kiedy groch będzie miękki.Marchew, pietruszkę, seler i cebulę obrać, zetrzeć na tarce, usmażyć z rozdrobionym czosnkiem na maśle klarowanym. Dodać do zupy razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami.Szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać do zupy.Całość doprawić do smaku przyprawami i gotować do miękkości ziemniaków.