Reklama

Reklama

Grochówka z szynką

Sycąca i smaczna. Świetnie rozgrzewa w chłodne dni.

Składniki

  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • ok. 450-500 g grochu łupanego
  • 400 g szynki w kawałku
  • sól i pieprz
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki oleju
  • majeranek

Sposób przygotowania

Groch moczyć w zimnej wodzie przez całą noc. Odcedzić, przepłukać i zalać w garnku zimną wodą (1,5 l), dodać odrobinę masła i zagotować. Gotować do momentu kiedy groch będzie miękki.

Marchew, pietruszkę, seler i cebulę obrać, zetrzeć na tarce, usmażyć z rozdrobionym czosnkiem na maśle klarowanym. Dodać do zupy razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami.

Szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać do zupy.

Całość doprawić do smaku przyprawami i gotować do miękkości ziemniaków.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje