Groźny akrylamid
Frytki są zazwyczaj lubiane przez nasze pociechy. Nie rezygnujmy jednak z podawania ziemniaków. Po co zamieniać produkty zdrowe na takie, które mogą dziecku zaszkodzić.
Zdecydowanie nie warto ziemniaków zamieniać na frytki. Średniej wielkości ziemniak gotowany (klasycznie lub na parze) to około 99 kcal.
Ten sam ziemniak w formie frytek to już 336 kcal. Kaloryczność wzrasta więc ponad trzykrotnie, ale nie to jest najgorsze. Proces smażenia ziemniaków w tłuszczu powoduje wytworzenia akrylamidu - organicznego związku chemicznego.
Powstaje on podczas obróbki termicznej (smażenia) produktów zawierających skrobię (węglowodany). Największy udział w ogólnym spożyciu akrylamidu mają frytki i chipsy ziemniaczane.
Sam ziemniak jest istotnym źródłem witaminy C, magnezu i potasu. Poprawia perystaltykę jelit, goi podrażnienia. Ma działanie przeciwwrzodowe. Źródłem tej właściwości ziemniaków jest zawarta w nich witamina U (występuje ona też w soku z surowej kapusty).
Ziemniak wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Hamuje rozwój grzybów i bakterii oraz niszczy je.
Ewa Koza, dietetyk, autorka bloga mamsmak.com, MAM s'MAK na życie