Gruszki domowym sposobem
Gruszki zawierają sporo potasu, trochę sodu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza a także jod. Najzdrowiej spożywać je na surowo. Jeśli jednak mamy ich nadmiar, warto zrobić z nich atrakcyjne kompoty, konfitury, półsłodkie marynaty lub ususzyć na wigilijny kompot.

Kompot gruszkowy
Składniki:
kg gruszek20 dag cukrułyżka soku z cytrynycukier waniliowy1,5 szklanki wodyew. goździki
Sposób przygotowania:
Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki i włożyć na kilka minut do wrzątku (najlepiej w metalowym koszyku lub na sicie, gdyż łatwiej je wyjąć). Ten zabieg jest konieczny, gdyż gruszki szybko ciemnieją. Gruszki można zakwasić sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Po wyjęciu z wrzątku układamy w słoikach.
Wodę z obgotowania owoców można wykorzystać na sporządzenie syropu. Gorącym syropem zalewamy gruszki, dodajemy 2-3 goździki i zakręcamy wieczka. Pasteryzujemy 20-25 minut. Kompot ten można wzbogacić o owoce rajskich jabłuszek (proporcje na kg gruszek 30 dag rajskich jabłuszek), które przed włożeniem dl wrzątku (2-3 min.) trzeba nakłuć, by nie popękały.
Gruszki w słodkiej marynacie
Składniki:
2 kg gruszek1,5 kg cukru1 szkl. octułyżka goździka
Sposób przygotowania:
Gruszki, jak poprzednio, po obraniu i pokrojeniu obgotować parę minut we wrzątku. Z 1 kg cukru i szklanki wody z obgotowania owoców ugotwać syrop, zdjąć szumowiny i gorącym zalać gruszki. Odstawić do dnia następnego, po czym zlać syrop, zagotować i wsypać resztę cukru. Gdy cukier rozpuści się w syropie włożyć gruszki. Doprowadzić do wrzenia i odstawić, co jakiś czas wstrząsając rondlem z owocami. Gdy gruszki ostygną - ponownie zlać syrop, doprowadzić go do wrzenia i zalać gruszki.Gotować na małym ogniu, aż owoce będą szkliste i zawieszone w syropie. Gruszki wyjąć łyżką cedzakową, a do syropu wlać ocet, wsypać zmiażdżone goździki, wymieszać, włożyć owoce i pod przykryciem chwilę gotować. Wkładać gorące do słoików. Przed zamknięciem - warto wyłożyć wieczka folią lub pergaminem, by uchronić je przed działaniem octu. Po ostudzeniu przenieść w ciemne i chłodne miejsce.
Konfitura gruszkowa
Składniki:
kg gruszek1,5 kg cukrulaska waniliisok z cytryny1,5 szkl. wody
Sposób przygotowania:
Gruszki skropić sokiem z cytryny i obgotować we wrzątku. W płaskim rondlu sporządzić syrop, włożyć przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i włożyć do niego gruszki. Raz zagotować i odstawić, co jakiś czas wstrząsając rondlem. Po kilku godzinach wyjąć owoce, a syrop zagotować i przytrzymać chwilę na ogniu by zgęstniał.
Teraz ponownie włożyć gruszki i gotować tak długo, aż owoce będą przezroczyste. Zebrać szumowiny, a gorącą konfiturę włożyć do słoików.