Gruszki domowym sposobem

Gruszki zawierają sporo potasu, trochę sodu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza a także jod. Najzdrowiej spożywać je na surowo. Jeśli jednak mamy ich nadmiar, warto zrobić z nich atrakcyjne kompoty, konfitury, półsłodkie marynaty lub ususzyć na wigilijny kompot.

Oto najlepsze przetwory z gruszek
Oto najlepsze przetwory z gruszek123RF/PICSEL

Kompot gruszkowy

Składniki:

kg gruszek
20 dag cukru
łyżka soku z cytryny
cukier waniliowy
1,5 szklanki wody
ew. goździki

Sposób przygotowania:

Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki i włożyć na kilka minut do wrzątku (najlepiej w metalowym koszyku lub na sicie, gdyż łatwiej je wyjąć). Ten zabieg jest konieczny, gdyż gruszki szybko ciemnieją. Gruszki można zakwasić sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym. Po wyjęciu z wrzątku układamy w słoikach.

Wodę z obgotowania owoców można wykorzystać na sporządzenie syropu. Gorącym syropem zalewamy gruszki, dodajemy 2-3 goździki i zakręcamy wieczka. Pasteryzujemy 20-25 minut. Kompot ten można wzbogacić o owoce rajskich jabłuszek (proporcje na kg gruszek 30 dag rajskich jabłuszek), które przed włożeniem dl wrzątku (2-3 min.) trzeba nakłuć, by nie popękały.

Gruszki w słodkiej marynacie

Składniki:

2 kg gruszek
1,5 kg cukru
1 szkl. octu
łyżka goździka

Sposób przygotowania:

Konfitura gruszkowa

Składniki:

kg gruszek
1,5 kg cukru
laska wanilii
sok z cytryny
1,5 szkl. wody

Sposób przygotowania:

Gruszki skropić sokiem z cytryny i obgotować we wrzątku. W płaskim rondlu sporządzić syrop, włożyć przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i włożyć do niego gruszki. Raz zagotować i odstawić, co jakiś czas wstrząsając rondlem. Po kilku godzinach wyjąć owoce, a syrop zagotować i przytrzymać chwilę na ogniu by zgęstniał.

Teraz ponownie włożyć gruszki i gotować tak długo, aż owoce będą przezroczyste. Zebrać szumowiny, a gorącą konfiturę włożyć do słoików.

MWMedia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas