Gruszki grillowane z serem pleśniowym
Smaczny i zdrowy deser!

Składniki
- 4 spore, twarde gruszki (np. lukasówka)
- 100 g sera pleśniowego (np. rokpola)
- 1 garść obranych orzechów włoskich albo pekan
- marynata
- 4 łyżki oleju
- kilka gałązek świeżego tymianku
Sposób przygotowania
Gruszki umyj, przetnij wzdłuż na pół, wydrąż gniazda nasienne i zetnij w najbardziej wystającym miejscu. Olej połącz z posiekanym tymiankiem i w takiej zalewie maceruj gruszki przez ok. 20 minut. Rozgrzej patelnię do grillowania i gdy już osiągnie maksymalną temperaturę połóż na niej gruszki wewnętrzną stroną. Zmniejsz ogień i grilluj 3-4 minuty. Obróć na drugą stronę i na tej już upieczonej połóż po sporym kawałku sera. Zrób to szybko, by zdążył się stopić lekko na gorącym miąższu owoców. Przed podaniem posyp gruszki posiekanymi orzechami.