Reklama

Reklama

Gruszki grillowane z serem pleśniowym

Smaczny i zdrowy deser!

Składniki

  • 4 spore, twarde gruszki (np. lukasówka)
  • 100 g sera pleśniowego (np. rokpola)
  • 1 garść obranych orzechów włoskich albo pekan

Składniki - marynata

  • 4 łyżki oleju
  • kilka gałązek świeżego tymianku

Sposób przygotowania

Gruszki umyj, przetnij wzdłuż na pół, wydrąż gniazda nasienne i zetnij w najbardziej wystającym miejscu. Olej połącz z posiekanym tymiankiem i w takiej zalewie maceruj gruszki przez ok. 20 minut. Rozgrzej patelnię do grillowania i gdy już osiągnie maksymalną temperaturę połóż na niej gruszki wewnętrzną stroną. Zmniejsz ogień i grilluj 3-4 minuty. Obróć na drugą stronę i na tej już upieczonej połóż po sporym kawałku sera. Zrób to szybko, by zdążył się stopić lekko na gorącym miąższu owoców. Przed podaniem posyp gruszki posiekanymi orzechami.

Show

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy