Gruszki na bezach
Gruszki to owoce niedoceniane. Jako jedne z nielicznych zawierają jod, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy. Jedzmy je jak najczęściej, dla zdrowia i przyjemności.
Składniki:
- 2 gruszki ugotowane w syropie
- 2 opakowania twarożku waniliowego
- ½ czekolady mlecznej
- 4 łyżki śmietany kremówki
- wiórki czekoladowe
Bezy
- 10 białek
- 2 szklanki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 5 dkg wiórek kokosowych
Sposób przygotowania:
Z białek ubić sztywną pianę. Dodać powoli cukier i cukier waniliowy. Wsypać wiórka i delikatnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać szprycą podłużne bezy. Suszyć około 4 godziny w temperaturze 80 stopni C. Pozostawić w piekarniku do zupełnego ostygnięcia. Ostrożnie, aby się nie pokruszyły zdejmować z blaszki. Gruszki odsączyć na sitku.
Czekoladę stopić, delikatnie dodawać do serka, wymieszać. Ułożyć gruszki w salaterce, nałożyć serek czekoladowy i posypać wiórkami czekoladowymi.