Gruszki w słodkiej marynacie
Gruszki zawierają sporo potasu, trochę sodu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza a także jod.

Najzdrowiej spożywać je na surowo. Jeśli jednak mamy ich nadmiar, warto zrobić z nich atrakcyjne kompoty, konfitury, półsłodkie marynaty lub ususzyć na wigilijny kompot.
2 kg gruszek 1,5 kg cukru 1 szkl. octu łyżka goździka
Gruszki po obraniu i pokrojeniu obgotować parę minut we wrzątku. Z 1 kg cukru i szklanki wody z obgotowania owoców ugotować syrop, zdjąć szumowiny i gorącym zalać gruszki. Odstawić do dnia następnego, po czym zlać syrop, zagotować i wsypać resztę cukru. Gdy cukier rozpuści się w syropie włożyć gruszki. Doprowadzić do wrzenia i odstawić, co jakiś czas wstrząsając rondlem z owocami. Gdy gruszki ostygną - ponownie zlać syrop, doprowadzić go do wrzenia i zalać gruszki. Gotować na małym ogniu, aż owoce będą szkliste i zawieszone w syropie. Gruszki wyjąć łyżką cedzakową, a do syropu wlać ocet, wsypać zmiażdżone goździki, wymieszać, włożyć owoce i pod przykryciem chwilę gotować. Wkładać gorące do słoików. Przed zamknięciem - warto wyłożyć wieczka folią lub pergaminem, by uchronić je przed działaniem octu. Po ostudzeniu przenieść w ciemne i chłodne miejsce.