Gruszkowe muffiny - łatwy sezonowy deser
Sezon na jesienne owoce trwa w najlepsze. Wśród nich - nieocenione gruszki. Tarta z gruszkami? Za trudna dla niektórych. Kompot z gruszek? Zbyt banalny. Za to muffiny z gruszkami zrobi każdy, wystarczy wiedzieć, które produkty są mokre, a które sypkie.

Jesienią powracają do nas ulubione smaki i potrawy: knedle ze śliwkami albo ciasta z jabłkami czy gruszkami. PAP Life poleca łatwe w przygotowaniu czekoladowe muffiny z gruszkami. Aromatyczne, puszyste, przepyszne. Przepis dla adepta sztuki cukierniczej w każdym wieku.
Do przygotowania mufinek potrzebujemy: 250 g mąki pszennej, 150 ml śmietany 18 proc., 120 g cukru brązowego, 2-3 łyżeczki miodu, ok. pół szklanki oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżeczki cynamonu, 2 łyżki kakao, 2 jajka, 3 twarde gruszki pokrojone w kostkę.
Obrane i pokrojone w kostkę gruszki zasypujemy łyżeczką cynamonu. Przygotowujemy dwie miski. W jednej mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao oraz pozostały cynamon. W drugiej misce mieszamy mokre składniki: jajka, olej, śmietanę i miód
Na koniec składniki suche dodajemy do mokrych, wrzucamy gruszki i mieszamy aż do połączenia wszystkich składników.
Blachę do muffinek wykładamy papilotkami. Łyżką nakładamy ciasto, do każdej papilotki do około 3/4 jej wysokości. Pieczemy w temperaturze 180 st. C, ok. pół godziny. Gotowe i wystudzone można posypać cukrem pudrem lub ozdobić polewą czekoladową.