Grzanki z boczkirm
Smaczna przekąska

Składniki
- 20 dag wędzonego boczku
- 4 bułki
- 4 pomidory
- olej do smażenia
- oliwa czosnkowa
- plastry żółtego sera
- zioła prowansalskie
- sałata
- pomidor
- cebula
Sposób przygotowania
1. Boczek pokrój w plastry. Patelnię posmaruj małą ilością oleju, podsmaż mięso. 2. Bułki pokrój, nasącz je lekko oliwą z dodatkiem czosnku. Ułóż na nich plasterki boczku, plasterki pomidorów, a na koniec plastry sera żółtego. Posyp suszonymi ziołami prowansalskimi. 3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nim bułki, zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do temp. 160°C do momentu, aż ser się rozpuści. 4. Gotowe grzanki podaj na sałacie z pomidorem i cebulą. Jeśli chcesz, by cebula nie wydzielała silnego zapachu olejków eterycznych, pokrój ją w plasterki, ułóż na sitku i sparz wrzątkiem.