Grzanki z fasolką
Doskonałe danie wegetariańskie.

Składniki
na 4 porcje
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 3 dojrzałe pomidory, obrane ze skóry i drobno pokrojone
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżki musztardy ziarnistej
- 400 g (puszka) pieczonej fasolki
- 400 g (puszka) białej fasoli
- 3 łyżki natki pietruszki
do podania
- grzanki z chleba żytniego (lub w razie potrzeby bezglutenowego)
Przygotowanie
W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej czosnek i cebulę, aż zmiękną,ale się nie zarumienią. Dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, oregano i musztardę i gotuj 5-10 minut. Dodaj fasole i podgrzej, cały czas mieszając. Dodaj pietruszkę, dopraw i podawaj na grzankach.Przepis pochodzi z książki "Śniadanka z czterech stron świata" Vanessy Lewis. To pięknie wydana książka kucharska dla dzieci, a w niej - mnóstwo przepisów na nietypowe dania.
