Grzanki z szynką i szałwią
Przepis Sary La Fountain. Składniki na 2-4 porcji.

Składniki
- 4 kromki wiejskiego chleba
- 4 łyżeczki musztardy z Dijon
- 40 g sera appenzeller
- 40 g sera mozzarella
- 4 plastry wędzonej gotowanej szynki
- 2 łyżki pokruszonego sera z niebieską pleśnią
- 8 listków szałwii
- 2 jajka
- 50 ml mleka
- szczypta soli
- szczypta czarnego pieprzu
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Posmaruj kromki musztardą. Sery appenzeller i mozzarella pokrój na plastry, ułóż na dwóch kromkach i posyp pokruszonym niebieskim serem.
Na dwie pozostałe kromki połóż szynkę i listki szałwii. Złóż kromki z serem z kromkami z szynką.
W misce roztrzep jajka z mlekiem. Dopraw solą i czarnym pieprzem. Oprósz kanapki mąką z obu stron, a następnie zanurz w jajku.
Smaż z obu stron, od czasu do czasu dociskając, by ser lepiej się roztopił.
Przetnij grzanki na pół i oprósz pieprzem.
Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.