Grzyby enoki-take i ich fantastyczny wpływ na organizm

Wysoka zawartość cennych antyoksydantów, solidna porcja łatwo przyswajalnego białka oraz zastrzyk witaminy D - to największe walory enoki-take, czyli "iglastych grzybów", które w krajach Dalekiego Wschodu, a zwłaszcza w Japonii, zaliczane są do grona najzdrowszych grzybów. Zwolennicy zdrowego żywienia i amatorzy medycyny naturalnej wskazują, że perfekcyjnie stymulują pracę układu odpornościowego, wspierają detoksykację organizmu, a ponadto mają zbawienny wpływ na kondycję skóry oraz - rzecz jasna - świetnie sprawdzają się w kuchni - zwłaszcza jako dodatek do sałatek i zup. Doskonale smakują również w formie lekko smażonej. Czego warto dowiedzieć się o enoki-take? Dlaczego zyskały przydomek "iglastych grzybów"? Z jakich powodów nie należy poddawać ich długiej obróbce termicznej? Podpowiadamy.

Potrawa z enoki-take
Potrawa z enoki-take ©123RF/PICSEL
Dlatego grzyby mają złą opinię i zapominamy o ich zaletach123RF/PICSEL

Mykoterapia: Słów kilka

Grzyby enoki-take
©123RF/PICSEL

Dla Azjatów odpowiedź na pytanie, czy grzyby mogą wspierać dietę, utrwalać i przedłużać młodość oraz wspierać leczenie, jest oczywista. Shiitake, maitake i reishi od lat znajdują wysokie uznanie w medycynie Dalekiego Wschodu. Ogromne zainteresowanie terapeutycznymi zdolnościami grzybów stało się kamieniem węgielnym mykoterapii (zwanej też fungoterapią), która oznacza po prostu leczenie grzybami. Co ciekawe, jak wskazują eksperci, lecznicze właściwości posiada około siedemset gatunków grzybów. Do tego zacnego grona zaliczane są także nasze rodzime okazy, takie jak m.in. borowik szlachetny. W łagodzeniu objawów jakich dolegliwości i chorób mogą nam pomóc grzyby? Wiele z nich zwalcza chorobotwórcze bakterie czy grzyby, obniża poziom złego cholesterolu i cukru we kwi, stabilizuje ciśnienie, a nawet łagodzi stany zapalne. Jakimi walorami leczniczymi mogą poszczycić się tytułowe grzyby enoki-take? Sprawdźmy.

Lecznicze zdolności grzybów enoki-take

Obok grzybów enoki take przejść obojętnie trudno, bo mają bardzo artystyczny wygląd. Ich znakiem rozpoznawczym są drobne białe nóżki i kapelusze o niewielkim rondzie. Rosną "stadnie" - w pęczkach zamocowanych do grzybni. Stanowią bogate źródło składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego trudno się dziwić, że stały się przedmiotem zainteresowania medycyny naturalnej Dalekiego Wschodu. Dostarczają przede wszystkim cennych antyoksydantów, które są niezbędne w walce ze szkodliwą działalnością wolnych rodników, łatwo przyswajalnego przez organizm białka oraz witaminy D. Dzięki takiemu zacnemu składowi wzmacniają pracę układu odpornościowego, wspierają detoksykację organizmu oraz poprawiają kondycję skóry i - rzecz jasna - świetnie sprawdzają się w kuchni.

Walory kulinarne grzybów enoki-take

Grzyby enoki-take
©123RF/PICSEL

Enoki-take - poza cennymi składnikami odżywczymi - są wysoko rangowane przez kucharzy oraz miłośników doskonałych smaków. Ich chrupiący, lekko słodkawy i wzbogacony orzechową nutką smak sprawia, że perfekcyjnie wzbogacają jadłospis i wprowadzają do niego elementy egzotyki. W krajach, gdzie występują naturalnie, czyli w Japonii czy Korei, można je zakupić zarówno w formie świeżej jak i i konserwowej. Z racji swojej chrupkości świetnie sprawdzają się w formie dodatku do sałatek oraz jako baza do zup. Można z nich też śmiało przyrządzić przekąski na bazie ciasta francuskiego. Są idealne do szybkiego smażenia stir-fry, czyli np. do potraw z woka. Znawcy kuchni podkreślają, że nie należy ich poddawać zbyt długotrwałej obróbce termicznej, gdyż tracą swoje właściwości odżywcze, lecznicze oraz po prostu smak, bo nadmiernie twardnieją.

Jak przechowywać grzybki enoki-takie

Grzyby enoki-take
©123RF/PICSEL

Uznawane w Japonii za najzdrowsze grzyby enoki-take najłatwiej kupić w dobrze zaopatrzonych supermarketach, sklepach z orientalną żywnością oraz na placach targowych. Sprzedawane są w takiej formie, w jakiej rosną w warunkach naturalnych, czyli w pęczkach na grzybni. Tę ostatnią należy odciąć w trakcie przyrządzania potrawy – do przechowywania w lodówce konieczne jest jej pozostawienie. Najlepiej przechowywać je w ujemnych temperaturach owinięte w papier.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas