Prosto, szybko i zdrowo - zrób coś więcej z kalafiora niż tylko zupę!

Kalafior jest świetnym dodatkiem do wielu sałatek
Kalafior jest świetnym dodatkiem do wielu sałatekOlga Kochina123RF/PICSEL

Kalafior - nie tylko do zupy!

Zobacz również:

Czy kalafior jest zdrowy?

Omlet z kalafiora - lekki i sycący

  • 1 mały kalafior lub pół dużego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • pasek papryki czerwonej
  • 2 łyżki szczypiorku
  • czosnek
  • 2 łyżki natki pietruszki do posypania
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku, papryka wędzona
  1. Kalafiora oczyść, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż starte warzywo do miski.
  2. Dodaj rozkłócone jajka, posiekaną drobno paprykę czerwoną, mąkę, posiekany szczypiorek, wyciśnięty czosnek, przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masa powinna mieć konsystencję ciasta na placki ziemniaczane.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę. Wylej masę kalafiorową, równomiernie rozprowadź.
  4. Smaż omlet na rozgrzanym tłuszczu, na małym ogniu, przykryty pokrywką. Gdy dolna strona się przyrumieni, ostrożnie odwróć go na drugą stronę, pomagając sobie pokrywką. Alternatywnie możesz przełożyć masę do natłuszczonej formy i upiec w piekarniku nagrzanym do 180°C - wówczas omlet będzie gotowy po około 20 minutach.
  5. Podawaj na ciepło, np. z lekką sałatą lub jogurtem naturalnym.
Omlet z warzywami, takimi jak papryka i cebula, polany sosem, podany z gotowanym kalafiorem, na białym talerzu ustawionym na zielono-białej kraciastej serwetce, obok widelec.
Omlet z kalafiora to idealny pomysł na obiad lub sycące śniadanieCopyright: Iakov Filimonov123RF/PICSEL

Sałatka z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą - plus wersja sałatki "zero waste"

  • 1 kalafior (podzielony na różyczki)
  • 1 puszka ciecierzycy (odsączona) lub fasoli
  • 10 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół lub pomidor malinowy
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 2 łyżki koperku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy (np. papryka słodka, kumin)
  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Kalafior wymieszaj z oliwą, czosnkiem, solą, pieprzem i przyprawami. Rozłóż na blaszce.
  3. Piecz około 20-25 minut, aż kalafior będzie rumiany i lekko chrupiący.
  4. W misce wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny, posiekaną natką, koperkiem i szczypiorkiem.
  5. Do dużej miski wrzuć upieczony kalafior, odsączoną ciecierzycę i pomidorki lub pokrojony w kostkę pomidor.
  6. Polej sosem jogurtowym, delikatnie wymieszaj.
  7. Podawaj od razu lub schłodź w lodówce.
Miska z gotowanym kalafiorem, ciecierzycą i ryżem, obok szczypior, dzbanuszek z mlekiem, w tle kromki chleba i kawałki cytryny.
Został ci ryż i kalafior z obiadu? Zrób szybką sałatkę: wymieszaj je z ciecierzycą ze słoika, dopraw solą, pieprzem, oliwą, dodaj szczypiorek, pokrojonego pomidora. Szybki lunch gotowyIdijatullina Veronika123RF/PICSEL

Kotleciki kalafiorowe - zdrowa klasyka w nowej odsłonie

  • 1 kalafior (ugotowany na parze lub w osolonej wodzie)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 50 g startego sera (np. parmezanu lub żółtego)
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • sól, pieprz, świeży koper lub pietruszka
  • oliwa do smażenia
  1. Ugotowanego kalafiora rozdrobnij widelcem lub tłuczkiem na puree.
  2. Dodaj jajko, bułkę tartą, starty ser, czosnek oraz posiekane zioła. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Dokładnie wymieszaj masę, formuj niewielkie kotleciki.
  4. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż kotleciki na średnim ogniu, aż będą złote i chrupiące z obu stron.
  5. Podawaj z ulubioną surówką lub jogurtowym dipem.
Talerz z kotletami warzywnymi ułożonymi w okrąg, w środku znajdują się pokrojone pomidory i natka pietruszki, całość otaczają liście świeżej natki oraz kawałki surowego kalafiora i inne warzywa.
Kotlety z kalafiora to dobry pomysł na wegetariański obiadCanvaProINTERIA.PL

Zobacz również:

Paula Niemczynowicz: Do macierzyństwa stajemy bez kompetencjiINTERIA.PL