Prosto, szybko i zdrowo - zrób coś więcej z kalafiora niż tylko zupę!
Kalafior - warzywo, które wszyscy znamy, ale czy naprawdę wykorzystujemy jego potencjał w pełni? W końcu ile można jeść zupę kalafiorową? Mam dla ciebie trzy pomysły na dania z kalafiorem w roli głównej, które zachwycą rodzinę i sprawią, że to warzywo stanie się twoim nowym ulubieńcem. Gotowa na kulinarną rewolucję?

Kalafior - nie tylko do zupy!
Widzisz piękny kalafior na targu i kusi cię, żeby kupić, ale nie masz na niego innego pomysłu, niż klasyczna zupa kalafiorowa? Wiadomo, jest pyszna, kremowa, pachnąca, uwielbiana przez wielu.
Ale czy na pewno to jedyny sposób, by wykorzystać kalafiora w kuchni? Absolutnie nie!
Czy kalafior jest zdrowy?
To warzywo kryje w sobie mnóstwo cennych składników: witaminę C, K, z grupy B, błonnik, kwas foliowy oraz minerały jak potas, magnez czy wapń. Kalafior ma niską kaloryczność, a jego właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne wspierają zdrowie kobiet 50+, pomagając zadbać o serce, kości i odporność.
Można go wykorzystać znacznie ciekawiej niż tylko na zupę! Poniżej znajdziesz trzy przepisy: omlet, sałatkę i kotleciki. Wszystkie proste, szybkie i lekkie - idealne na każdy dzień.
Omlet z kalafiora - lekki i sycący
Składniki:
- 1 mały kalafior lub pół dużego
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- pasek papryki czerwonej
- 2 łyżki szczypiorku
- czosnek
- 2 łyżki natki pietruszki do posypania
- oliwa
- sól i pieprz do smaku, papryka wędzona
Przygotowanie:
- Kalafiora oczyść, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż starte warzywo do miski.
- Dodaj rozkłócone jajka, posiekaną drobno paprykę czerwoną, mąkę, posiekany szczypiorek, wyciśnięty czosnek, przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masa powinna mieć konsystencję ciasta na placki ziemniaczane.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Wylej masę kalafiorową, równomiernie rozprowadź.
- Smaż omlet na rozgrzanym tłuszczu, na małym ogniu, przykryty pokrywką. Gdy dolna strona się przyrumieni, ostrożnie odwróć go na drugą stronę, pomagając sobie pokrywką. Alternatywnie możesz przełożyć masę do natłuszczonej formy i upiec w piekarniku nagrzanym do 180°C - wówczas omlet będzie gotowy po około 20 minutach.
- Podawaj na ciepło, np. z lekką sałatą lub jogurtem naturalnym.

Sałatka z pieczonym kalafiorem i ciecierzycą - plus wersja sałatki "zero waste"
Składniki:
- 1 kalafior (podzielony na różyczki)
- 1 puszka ciecierzycy (odsączona) lub fasoli
- 10 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół lub pomidor malinowy
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
- 2 łyżki oliwy
- sok z połowy cytryny
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 2 łyżki szczypiorku
- 2 łyżki koperku
- 2 łyżki natki pietruszki
- sól, pieprz, ulubione przyprawy (np. papryka słodka, kumin)
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Kalafior wymieszaj z oliwą, czosnkiem, solą, pieprzem i przyprawami. Rozłóż na blaszce.
- Piecz około 20-25 minut, aż kalafior będzie rumiany i lekko chrupiący.
- W misce wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny, posiekaną natką, koperkiem i szczypiorkiem.
- Do dużej miski wrzuć upieczony kalafior, odsączoną ciecierzycę i pomidorki lub pokrojony w kostkę pomidor.
- Polej sosem jogurtowym, delikatnie wymieszaj.
- Podawaj od razu lub schłodź w lodówce.
Możesz tez przygotować tą sałatkę w wersji "zero waste", czyli zużyć to, co zostało ci z obiadu: pieczony kalafior (lub brokuł) ryż, kasza, pieczone lub gotowane ziemniaki. Wymieszaj wszystko z ciecierzycą lub fasolą, możesz dodać pokrojonego pomidora lub paprykę, dopraw, polej oliwą i sałatka gotowa!

Kotleciki kalafiorowe - zdrowa klasyka w nowej odsłonie
Składniki:
- 1 kalafior (ugotowany na parze lub w osolonej wodzie)
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 50 g startego sera (np. parmezanu lub żółtego)
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- sól, pieprz, świeży koper lub pietruszka
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
- Ugotowanego kalafiora rozdrobnij widelcem lub tłuczkiem na puree.
- Dodaj jajko, bułkę tartą, starty ser, czosnek oraz posiekane zioła. Dopraw solą i pieprzem.
- Dokładnie wymieszaj masę, formuj niewielkie kotleciki.
- Na patelni rozgrzej oliwę i smaż kotleciki na średnim ogniu, aż będą złote i chrupiące z obu stron.
- Podawaj z ulubioną surówką lub jogurtowym dipem.

Kalafior potrafi zaskoczyć - od teraz nie będzie już nudnym dodatkiem, a gwiazdą twojej kuchni!
Wypróbuj te przepisy i przekonaj się sama, jak łatwo można odmienić codzienne menu. Smacznego!