Grzyby, którym trudno się oprzeć
Czas na jedne z najbardziej lubianych grzybów. Kurki, bo o nich mowa, są doceniane za smak, zapach, aromat. Dodatkowo mają piękny kolor, dzięki czemu potrawy z niemi w roli głównej nie tylko są pyszne, ale też pięknie wyglądają.
Krem myśliwski z kurkami
Bardzo rozgrzewająca zupa-krem na pierwsze chłodne, jesienne wieczory. Doskonale smakuje z grzankami.
Składniki: 350 g obranych kurek, 30 dag boczku, szczypta suszonego rozmarynu, 1 cebula, 1 por, litr wody, kostka warzywna, 2-3 łyżki masła,3 łyżki śmietany - 18-procentowej, sól, pieprz.
Przygotowanie: Zagotowujemy litr wody, dodajemy kostkę warzywną.
Na maśle delikatnie obsmażamy posiekaną cebulę i pora. Dodajemy kurki. Cały czas mieszamy, po chwili dodajemy pokrojony boczek. Smażymy do podrumienienia składników. Następnie dodajemy je do bulionu. Gotujemy około 15-20 minut, dolewamy śmietanę i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy rozmarynem, solą i pieprzem.
Całość przelewamy do blendera i miksujemy. Możemy podawać z grzankami.
Makaron z kurkami i suszonymi pomidorami
Dość szybkie w przygotowaniu danie i bardzo sycące! To kurki grają tu pierwsze skrzypce, choć już sam smak makaronu typu bucatini oblepionego wiórkami suszonych pomidorów może zniewalać!
Składniki: makaron bucatini, 300-400 g kurek, kieliszek białego wina, 3 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, suszone pomidory w proszku, sól, pieprz, parmezan, pietruszka
Przygotowanie: Oczyszczone kurki wrzucamy do rondelka z rozgrzaną oliwą, winem i podsmażonym czosnkiem. Cały czas mieszamy grzyby na wolnym ogniu, przez około 15 minut. Dodajemy suszone pomidory, sól i pieprz. Sosem, który powstanie polewamy ugotowany makaron. Posypujemy startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
Malwina Zaborowska