Reklama

Reklama

Gulasz bacy z grzybami

Prościej być nie może! W tym daniu wystarczy pokroić składniki, wrzucić je do garnka, a reszta zrobi się sama.

Czas przyrządzenia: ok. 120 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 1 kg mieszanego mięsa gulaszowego
  • 3 cebule, 10 dag wędzonego
  • boczku
  • 40 dag świeżych leśnych grzybów (podgrzybków, borowików, maślaków, kurek),
  • 3 marchewki
  • 4 łyżki oleju
  • 1 litr bulionu wołoweg
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 250 ml piwa
  • 2 listki laurowe
  • 1 pęczek tymianku, sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Mięso opłucz, osusz, ew. pokrój na mniejsze kawałki. Cebule obierz, posiekaj. Grzyby oczyść, szybko opłucz pod bieżącą wodą, wytrzyj do sucha. Większe sztuki pokrój na kawałki, małe grzybki pozostaw w całości. Wędzony boczek potnij na kawałeczki. Marchewki obierz, umyj, przekrój wzdłuż na pół, a potem potnij w półplasterki.
2. W dużym garnku rozgrzej połowę oleju, zrumień na nim mięso. Oprósz solą oraz pieprzem. Wyjmij. Dolej pozostały olej. Wrzuć grzyby i marchewkę. Smaż je 5-6 minut na dużym płomieniu. Posyp solą oraz pieprzem.Wyjmij. Na tym samym tłuszczu wysmaż boczek i cebule. Wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Krótko razem zasmaż.
3. Do garnka ponownie włóż mięso oraz grzyby z marchewką. Wrzuć listki laurowe. Składniki w garnku podlej piwem i bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i duś pod przykryciem ok. 1 godziny i 30 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.
4. Tymianek opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek. Dodaj je do gulaszu ok. 15 minut przed końcem gotowania. Ponownie przypraw na pikantnie solą oraz pieprzem. Podawaj np. z kwaśną śmietaną.

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy