Przepis: - 30 - 40 dag wieprzowiny od szynki albo łopatki, - duża cebula - 2 łyżki tłuszczu - pół główki kapusty (niedużej) - 3 łyżki śmietany - łyżka mąki - łyżka koncentratu pomidorowego - pół szklanki bulionu z kostki- pół łyżeczki mielonego kminku- szczypta ostrej papryki w proszku - sól do smaku i odrobina wody. Pokrojone w kostkę mięso wrzucić na rozgrzany tłuszcz, obsmażyć, wyjąć, a na tym samym tłuszczu obrumienić cebulę w krążkach. Mięso przełożyć do rondla, dodać poszatkowanę i sparzoną kapustę, przyrumienioną cebulę, zalać bulionem i dusić dodając kminek, paprykę i koncentrat. Mąkę rozprowadzić śmietaną z odrobiną wody, zalać potrawę, szczelnie przykryć i pozostawić na małym ogniu ok. 40 minut. Można też wstawić do piekarnika. Podawać z pieczywem albo ziemniakami. Na uroczysty stół - z czerwonym winem. mW Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!