Gulasz jesienny
Gotuj zgodnie z porą roku.

Składniki:
- 70 dag szynki lub łopatki wieprzowej, - zielona i żółta papryka, - 30 dag prawdziwków lub podgrzybków, - 2 łyżki musztardy, - łyżka mąki, - 2 szklanki bulionu, - łyżka sosu worcester, - mały koncentrat pomidorów, - listek laurowy, - tymianek, - szklanka śmietany, - 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Mięso pokrój w kostkę, paprykę w paski, grzyby w plasterki. Na oleju porcjami smaż mięso. Przekładaj do rondla. Następnie podsmaż grzyby. Oprósz mąką zasmaż, przełóż do mięsa. Podlej bulionem. Dodaj paprykę, musztardę, koncentrat pomidorowy i sos worcester oraz tymianek i listek. Wymieszaj. Następnie na wolnym ogniu duś 20 minut. Na koniec domieszaj śmietanę. Podawaj z makaronem.