Gulasz jesienny
Gotuj zgodnie z porą roku.
- 70 dag szynki lub łopatki wieprzowej,
- zielona i żółta papryka,
- 30 dag prawdziwków lub podgrzybków,
- 2 łyżki musztardy,
- łyżka mąki,
- 2 szklanki bulionu,
- łyżka sosu worcester,
- mały koncentrat pomidorów,
- listek laurowy,
- tymianek,
- szklanka śmietany,
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Mięso pokrój w kostkę, paprykę w paski, grzyby w plasterki. Na oleju porcjami smaż mięso. Przekładaj do rondla. Następnie podsmaż grzyby. Oprósz mąką zasmaż, przełóż do mięsa. Podlej bulionem. Dodaj paprykę, musztardę, koncentrat pomidorowy i sos worcester oraz tymianek i listek. Wymieszaj. Następnie na wolnym ogniu duś 20 minut. Na koniec domieszaj śmietanę. Podawaj z makaronem.