Gulasz pikantny z papryką
Pyszny i sycący.

Składniki
- 1/2 główki białej kapusty
- 2 cebule
- po 1 czerwonej i żółtej papryce
- 1 chili
- 3 łyżki oleju
- 80 dag mięsa gulaszowego z indyka
- 2 kostki bulionowe
- 2 listki laurowe
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- mielony czarny pieprz
- słodka papryka w proszku
Sposób przygotowania
1. Kostki bulionowe rozpuść w 3 szklankach wrzątku. Kapustę oczyść, wytnij głąb, liście grubo poszatkuj. Cebule obierz, posiekaj. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąki opłucz, pokrój na kawałeczki. Chili oczyść z pestek, strączek posiekaj. Mięso opłucz, osusz, ew. potnij na mniejsze kawałki. 2. W garnku rozgrzej olej, wrzucić kawałeczki mięsa. Mieszając, smaż je, aż się zrumienią. Potem dodaj cebule, papryki, chili oraz listki laurowe. Krótko razem podsmaż. 3. Do składników w garnku dołóż koncentrat i kapustę. Przypraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Podlej przygotowanym bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i duś pod przykryciem jeszcze 20 minut. Pod koniec duszenia gulasz ponownie przypraw do smaku.