Gulasz pikantny z papryką
Pyszny i sycący.
Sposób przygotowania
1. Kostki bulionowe rozpuść w 3 szklankach wrzątku. Kapustę oczyść, wytnij głąb, liście grubo poszatkuj. Cebule obierz, posiekaj. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąki opłucz, pokrój na kawałeczki. Chili oczyść z pestek, strączek posiekaj. Mięso opłucz, osusz, ew. potnij na mniejsze kawałki.
2. W garnku rozgrzej olej, wrzucić kawałeczki mięsa. Mieszając, smaż je, aż się zrumienią. Potem dodaj cebule, papryki, chili oraz listki laurowe. Krótko razem podsmaż.
3. Do składników w garnku dołóż koncentrat i kapustę. Przypraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Podlej przygotowanym bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i duś pod przykryciem jeszcze 20 minut. Pod koniec duszenia gulasz ponownie przypraw do smaku.