Reklama

Reklama

Gulasz pikantny z papryką

Pyszny i sycący.

Czas przyrządzenia: ok. 50 minut
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 2 cebule
  • po 1 czerwonej i żółtej papryce
  • 1 chili
  • 3 łyżki oleju
  • 80 dag mięsa gulaszowego z indyka
  • 2 kostki bulionowe
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • słodka papryka w proszku

Sposób przygotowania

1. Kostki bulionowe rozpuść w 3 szklankach wrzątku. Kapustę oczyść, wytnij głąb, liście grubo poszatkuj. Cebule obierz, posiekaj. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąki opłucz, pokrój na kawałeczki. Chili oczyść z pestek, strączek posiekaj. Mięso opłucz, osusz, ew. potnij na mniejsze kawałki. 

2. W garnku rozgrzej olej, wrzucić kawałeczki mięsa. Mieszając, smaż je, aż się zrumienią. Potem dodaj cebule, papryki, chili oraz listki laurowe. Krótko razem podsmaż. 

3. Do składników w garnku dołóż koncentrat i kapustę. Przypraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Podlej przygotowanym bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i duś pod przykryciem jeszcze 20 minut. Pod koniec duszenia gulasz ponownie przypraw do smaku. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje